США заробили на порятунку Citigroup — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США заробили на порятунку Citigroup

Казна та Політика
1054
Порятунок Citigroup виявився для уряду США вигідною інвестицією. За підрахунками Bloomberg, з 28 жовтня, коли Citigroup одержав $25 млрд бюджетних грошей, дохід уряду (з урахуванням виділених через місяць додаткових $20 млрд) склав 7,4%, або $3,33 млрд.
Якби гроші були вкладені в основний індикатор фондового ринку США, індекс S&P 500, дохід склав би 2,4%.
У лютому генеральний директор Citigroup Вікрам Пендіт на слуханнях у конгресі пообіцяв зробити "цю інвестицію (уряду) прибутковою для американського народу". Уряд, що купив привілейовані акції Citigroup, одержав у вигляді дивідендів по них $1,6 млрд, підрахували в Bloomberg. Крім того, акції Citigroup, ціна яких на початку березня опускалася нижче $1, тепер коштують $3,47. Завдяки зростанню котирувань уряд також заробить при конвертації привілейованих акцій у звичайні, що почалася минулого тижня.
Усього повинні бути конвертовані привілейовані акції на $58 млрд; з них уряду належать папери на $25 млрд, іншим інвесторам - на $33 млрд. У результаті обміну частка держави в Citigroup складе 34%.
Citigroup випустить близько 17 млрд нових акцій, у результаті чого частки нинішніх акціонерів будуть розмиті більш ніж на 70%.
Конвертація дозволить Citigroup, списання і кредитні втрати якого з початку кризи перевищили $100 млрд, збільшити капітал у вигляді звичайних акцій (tangible common equity). Ця норма достатності капіталу зараз вважається найбільш адекватним показником фінансової стабільності банків, саме на неї орієнтувалися регулятори при проведенні стрес-тестів 19 найбільших банків США. До кризи головним показником вважався капітал першого рівня; у нього крім звичайних і привілейованих акцій включаються і нематеріальні активи, наприклад відкладені податкові кредити.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас