ОПЕК незначно знизила прогноз світового попиту на нафту в 2009 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК незначно знизила прогноз світового попиту на нафту в 2009 р.

Енергетика
305
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) незначно знизила свій прогноз світового попиту на нафту в 2009 році, говориться в щомісячному звіті картелю, опублікованому на його сайті.
За прогнозом ОПЕК, світовий попит на нафту в 2009 році складе 83,8 млн барелів на добу (б/д), що всього на 0,06% нижче від попереднього прогнозу. Таким чином, картель прогнозує зниження попиту на нафту, у порівнянні з минулим роком, на рівні 1,9%.
"Світова економіка стабілізується, а за нею і світовий попит на нафту. Тому ми не стали суттєво коректувати наш попередній прогноз", - говориться у звіті. Однак ОПЕК відзначає непередбачуваність нафтового попиту в США, зниження якого може вплинути і на світовий попит у цілому.
В II кварталі, за очікуваннями країн-експортерів нафти, попит знизиться на 2,52% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і складе 83,02 млн б/д.
Крім того, ОПЕК підвищила прогноз поставок нафти із РФ на 12 тис. б/д - до 9,7 млн б/д у зв'язку з позитивною динамікою видобутку, говориться у звіті. Картель відзначає необхідність "акуратного моніторингу" ситуації з постачанням із РФ, тому що найближчим часом очікуються поставки нафти з родовищ: Кам'яного (ТНК-BP), Ванкорського ("Роснафти") і Юрія Корчагіна ("ЛУКОЙЛ").
За попередніми даними ОПЕК, видобуток нафти в РФ стабілізувався на рівні 9,85 млн б/д.
Видобуток нафти країн, що входять в ОПЕК (з урахуванням видобутку Іраку), у травні склав 28,27 млн б/д (зростання на 134,7 тис. б/д у порівнянні із квітнем 2009 року). В основному видобуток країн-членів ОПЕК виріс незначно, виняток склали Алжир і Катар, де зафіксований спад видобутку.
Світові поставки нафти, за даними картелю, виросли на 90 тис. б/д - до 83,4 млн б/д.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас