Росія готується до газової війни з Білорусією? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія готується до газової війни з Білорусією?

Енергетика
1352
Президент Білорусії Олександр Лукашенко бойкотував саміт, що відбувся в Москві, ОДКБ. Більше того, Мінськ оголосив "нелегітимними" усі прийняті на ньому рішення, тим самим спробувавши поставити під сумнів законність підписання угоди про Колективні сили оперативного реагування шістьма іншими лідерами країн ОДКБ.
Як повідомляє в понеділок газета "Коммерсантъ", у Кремлі не збираються йти на компроміси з білоруським керівництвом, а готуються до жорсткого протистояння.
Уже найближчим часом Москва може почати нову атаку на Мінськ. Цього разу - газову. Ще наприкінці травня радник посольства Росії в Білорусії з економічних питань Андрій Кузнєцов заявив, що Білорусія розплачується за російський газ не в повному обсязі.
"Ціна на газ у першому кварталі повинна була становити $210 за тисячу кубометрів, однак оплата йде в межах $150", - заявив дипломат. У грудні 2008 року питання про ціну на газ для Білорусії обговорювалося Дмитром Медведєвим і Олександром Лукашенком, вони домовилися, що ціна буде розраховуватися за наступною формулою: середньоєвропейська ціна з понижувальним коефіцієнтом 0,8 за винятком транспортних видатків і експортного мита.
Однак ця домовленість залишилася усною. Цю обставину Росія може використовувати як інструмент додаткового тиску на Мінськ, вимагаючи виконувати умови контракту 2006 року та оплачувати постачання газу поквартально. Як повідомило учора джерело в "Газпромі", у монополії вже "є фінансові претензії до білоруської сторони в рамках чинного контракту".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас