Бензин подорожчає до кінця тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин подорожчає до кінця тижня

Нерухомість
9642
До кінця тижня бензин А-95 може подорожчати на 20-30 копійок.
Секретаріат експертно-аналітичної групи при Мінпаливенерго розрахував об'єктивну вартість нафтопродуктів у другій декаді червня. Відповідно до його даних, у цей період ціна бензину А-95 може коливатися в рамках 6,53-6,73 гривні за літр.
При цьому ще в першій декаді поточного місяця об'єктивні розцінки на автомобільне паливо становили 6,31-6,50 гривні за літр. Тарифи нафтотрейдерів поки не вийшли за рамки цього коридору. Так, у п'ятницю на заправках "Лукойл" бензин А-95 коштував 6,38 гривні, на заправках "КЛО" - 6,45.
Однак якщо нафтотрейдери візьмуть до уваги розрахунки експертно-аналітичної групи, уже до кінця тижня бензин може подорожчати на 20-30 копійок. Самі бензинники не заперечують, що будуть підвищувати ціни і надалі, але не повідомляють, на скільки.
Головною причиною підвищення цін чиновники та експерти називають ситуацію на світових ринках нафти та нафтопродуктів. За словами прес-секретаря Мінпаливенерго Фента Ді, вона також знайшла своє відбиття і в "коридорах" секретаріату експертно-аналітичної групи. "Ціни на декаду розраховуються, виходячи із ситуації на ринку нафтопродуктів протягом місяця, що передує розрахункам. Тому немає нічого дивного і несподіваного в тому, що сьогодні спостерігається зростання цін у роздрібній мережі АЗС", - вважає Фент Ді.
Так, за даними Мінпаливенерго, з 11 травня по 9 червня нафта марки Urals у порту Новоросійська за місяць подорожчала з 54,2 до 70,5 долара за барель, а оптові ціни на бензин на європейських біржах виросли з 580 до 708 доларів за тонну.
У цей же період оптові ціни в Україні на бензин А95 піднялися з 5,9 тисячі до 7,4 тисячі гривень за тонну (960 доларів за курсом НБУ). "Потрібно враховувати, що європейські ціни - це ціни в порту, без урахування податків. До кожної тонни імпортного бензину А95 додається 100 євро (139,7 долара) і 20% ПДВ", - розповідає директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.
"За останній тиждень відпускні ціни на українських НПЗ підвищилися на 550 гривень за тонну. У середньому підвищення відбувалося на 150 гривень за добу. Ціни на імпортовані сорти нафтопродуктів підтримують цю ж тенденцію. Ми змушені будемо піднімати ціну палива, але в рамках цінового коридору. Якщо ж відпускні ціни на паливо підуть на зниження, ми відреагуємо адекватно", - запевняє комерційний директор столичної мережі АЗС "КЛО" В'ячеслав Стешенко.
"Ми будемо відслідковувати кон'юнктуру ринку і піднімемо рівно настільки, наскільки піднімуть усі інші", - сказав начальник центру громадських зв'язків "Лукойл-Україна" Валерій Рясик. В "ТНК-ВР" ситуацію коментувати відмовилися.
Роздрібні ціни на бензин ростуть і в сусідніх з Україною країнах, причому навіть із більшою динамікою. Для прикладу, у Польщі з 11 травня по 9 червня ціни на бензин А-95 підвищилися на 8%. У перерахуванні на українську валюту - з 9,75 до 10,6 гривні за літр. В Україні за аналогічний період зростання склало 4,7% (з 5,8 до 6,07 гривні).
"Думаю, що ціна на А-95 в Україні досягне позначки 6,7 гривні за літр тільки на початку наступного місяця. Але надалі продовжить рости", - вважає Сергій Куюн. З ним згодні й у Мінпаливенерго - поки буде дорожчати нафта, з відстрочкою в три-чотири тижні буде дорожчати і бензин.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас