Іпотечне покриття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іпотечне покриття

Нерухомість
2050
Національний банк погодився виділити 1 млрд грн для завершення будівництва житлових об'єктів зі ступенем готовності понад 70%. Міністерство регіонального розвитку та будівництва відібрало 121 такий об'єкт - він у першу чергу буде брати участь у конкурсі на право одержання коштів на добудовування. Втім, недобудовані об'єкти Києва та області на фінансування можуть не розраховувати.
Міністерство регіонального розвитку та будівництва домовилося з Національним банком про виділення 1 млрд грн на добудовування житлових об'єктів зі ступенем готовності понад 70%. "У Нацбанку з'явилися монетарні можливості для виділення коштів у розмірі 1 млрд грн", - процитувало агентство УНІАН заступника міністра регіонального розвитку та будівництва Дмитра Ісаєнка.
За його словами, аукціон із продажу облігацій Державної іпотечної установи (ДІУ) відбудеться 19 червня: "Необхідно продати облігації ДІУ Ощадбанку та одержати рефінансування Нацбанку".
Прес-секретар міністра Надія Петруняк підтвердила, що НБУ вже перерахував Ощадбанку 50 млн грн, а інші 950 млн грн очікуються не раніше четверга. "Усього для фінансування добудовування 450 об'єктів необхідно 7,5 млрд грн. Цей 1 млрд грн буде направлений на завершення будівельних робіт на об'єктах зі ступенем готовності понад 80-85%", - відзначила пані Петруняк. За словами заступника міністра, з 450 об'єктів відібрано 121 об'єкт для участі в конкурсі з елементами аукціону на право одержання кредитів. Із цього переліку виключені об'єкти в Києві і Київській області. "Список відібраних об'єктів буде затверджений комісією міністерства 16 червня. Тоді ж затвердять порядок і умови конкурсу", - сказала Петруняк.
Перевагу будуть мати позичальники, здатні взяти кредит в Ощадбанку. Ще на початку червня після наради в президента Віктора Ющенка Ощадбанк дав згоду на викуп облігацій ДІУ на суму 30 млн грн.
В Ощадбанку повідомили, що кошти, перераховані ним Нацбанку, не мають відношення до облігацій ДІУ, але банк готовий їх викуповувати. "Обсяг покупки облігацій ДІУ буде залежати від обсягу пропозиції і їх ліквідності", - сказало джерело. Співрозмовник підкреслив, що Ощадбанк надалі готовий купувати облігації ДІУ під рефінансування НБУ і видавати іпотечні кредити. За його словами, раніше в Ощадбанку не цікавилися покупкою іпотечних облігацій, оскільки "очікували підтвердження готовності рефінансування з боку НБУ".
Коментарі Нацбанку вчора одержати не вдалося. Експерти сумніваються в тому, що Київ зможе добудувати об'єкти власними силами. "Якщо Мінрегіонбуд направить основні кошти в регіони, це дозволить створити там додаткові робочі місця та уникнути відтоку робочого ресурсу в столицю. Але щоб поставити галузь на ноги і завершити добудовування об'єктів доступного житла, необхідно вкласти не менше 14 млрд грн, - впевнений віце-президент Міжнародної федерації агентів нерухомості 'Фібсі-Україна' Олександр Бондаренко. - Однак у забудовників немає коштів, які вони могли б вкласти в будівництво житлових об'єктів у столиці. Тому в Києві та області їх добудовування буде припинено на невизначений термін".
"Регіони завжди обділені увагою і потребують фінансування в першу чергу. Ми зможемо повернутися до завершення будівництва доступного житла в Києві до весни 2010 року, коли криза в галузі мине пік і економіка стабілізується", - відзначив віце-президент компанії "Київміськбуд" (пропонував міністерству добудовування більше п'яти об'єктів) Петро Моцарський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас