Латвія врятована від банкрутства, оголосив голова уряду країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвія врятована від банкрутства, оголосив голова уряду країни

Валюта
773
Латвія врятована від банкрутства завдяки прийнятим напередодні на позачерговому засіданні уряду країни заходам щодо скорочення видаткової частини державного бюджету на поточний рік на 500 млн латів (близько 1 млрд доларів).
Про це в п'ятницю в інтерв'ю Латвійському радіо заявив прем'єр-міністр республіки Валдіс Домбровскіс, передає ІТАР-ТАРС.
"У цьому випадку приймати рішення було дуже важко, але добитися настільки великого скорочення видатків не вийшло б без зачеплення практично всіх сфер", - сказав глава латвійського уряду.
У четвер пізно ввечері на засіданні уряду Латвії були вжиті заходи зі скорочення видаткової частини держбюджету країни на цей рік на півмільярда латів. Серед них - зниження всіх пенсій на 10%, зниження зарплат усім бюджетникам на 20%, скорочення допомог з народження дитини та сімейної допомоги на 10%, а також з 90 латів до 35 (приблизно з 180 до 70 доларів) зменшення неоподатковуваного мінімуму на доходи фізичних осіб.
Прем'єр-міністр також повідомив, що жителів країни поки не очікують чергові істотні зміни в податковій системі - прогресивний прибутковий податок введений не буде, а підвищення ставки ПДВ із 21 до 23% заплановане на 2011 рік.
Латвія переживає гостру економічну кризу. Для її подолання країна одержить екстрений кредит у розмірі 7,5 млрд євро від міжнародних фінансових організацій. Основою для його одержання стала прийнята урядом і парламентом після консультацій з експертами МВФ програма стабілізації економічної ситуації в країні.
У рамках її реалізації передбачені істотні поправки до держбюджету на 2009 рік з дефіцитом у розмірі 4,7% від ВВП, зміни в податковій системі, зменшення видатків, а також введення єдиної європейської валюти - євро - не пізніше 2012 року.
Однак цього виявилося недостатньо, і уряд Латвії розробив і прийняв проект поправок до держбюджету 2009 року з дефіцитом у розмірі 9,2% від ВВП. Зараз поправки до держбюджету передані на розгляд і прийняття в парламент. Очікується, що в остаточному читанні парламентарії приймуть поправки до держбюджету 12 червня.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас