Моновілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Моновілля

615
Антимонопольний комітет більше не вважає "мобільщиків" монополістами. Щоправда, до чергового з'ясування обставин
Скасували
Антимонопольний комітет України (АМКУ) повівся, як примхлива панянка, що діє за принципом "хочу - даю, хочу - відбираю". Два тижні тому Комітет на превелику силу нарешті виявив і визнав монополістами на ринку інтерконнекта низку телекомунікаційних операторів, а 3 червня повідомив, що призупинив дію цього рішення.
"АМКУ відкрив справу для перегляду свого рішення щодо ринкового положення операторів мобільного зв'язку. До закінчення справи вирішено призупинити дію розпорядження Комітету від 25.05.09 г., яким вісім операторів телекомунікацій визнавалися, що займали в 2008 р. монопольне положення на ринку завершення телефонних з'єднань (інтерконнекта. - Ред.)", - говориться в повідомленні прес-служби АМКУ.
Як пояснюють "антимонополісти", приводом для скасування рішення стало отримане ними 2 червня від ЗАТ "Київстар" і ЗАТ "UMC" клопотання, у якому компанії вказували, що під час прийняття "інтерконнектного" розпорядження Комітет не врахував істотних обставин. У самому АМКУ докладніше розповісти про те, які такі істотні обставини не були враховані, відмовилися. Але, як відзначив начальник юридичного департаменту UMC ( м.Київ; телекомоператор; з 1991 р.) Дмитро Фурман, суть заяви зводиться до необхідності перегляду тимчасових рамок, у яких досліджувався ринок.
"Враховуючи наслідки глобальної економічної кризи і її безпосередній вплив на телекомунікаційну галузь України, ми визнали за необхідне розширити тимчасові рамки дослідження, включивши результати діяльності операторів за підсумками 2008 р. і, як мінімум, за підсумками діяльності I кварталу 2009 р. Останній період не був досліджений фахівцями АМКУ, хоча він має вагоме значення у визначенні монопольного положення операторів телекомунікацій на ринку, що саме і є предметом дослідження", - пояснив п. Фурман.
Але при всій повазі до позиції одного з національних лідерів ринку телекомунікацій, ніхто в Бізнесі так і не зміг зрозуміти, як могло змінитися становище якого б то не було оператора в межах власної мережі. У компанії ж "Київстар" прямої відповіді на запитання, які обставини компанія просила врахувати АМКУ, не дали.
Прес-служба лише повідомила: "Київстар" раніше чітко заявив про своє відношення до позиції, яку зайняв АМКУ в рамках дискусії про регулювання ставок інтерконнекта. Компанія продовжує використовувати передбачені законом кошти для формування прозорої, логічної й економічно обґрунтованої моделі регулювання ринку телекомунікацій в інтересах усієї індустрії".
Нагадаємо: позиція ЗАТ "Київстар" полягала в тому, що АМКУ прийняв політичне рішення, спрямоване на підвищення капіталізації ВАТ "Укртелеком", і одними з його наслідків могли бути втрати держбюджету, зокрема, в 2009 р. держава недоодержала б, за розрахунками ЗАТ "Київстар", 1,5 млрд грн. податкових надходжень від телекомоператорів.
Дивні пристрасті
Втім, хвилювання за наповнюваність держбюджету того ж ЗАТ "Київстар" виглядає не занадто переконливо. Справа в тому, що 4 червня, як розповів Сергій Колобов, голова Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ), Комісія прийняла Порядок здійснення взаєморозрахунків операторів телекомунікацій за послуги доступу до телекоммереж загального користування і Розрахункові такси за послуги доступу до телекоммереж при наданні послуг телефонному зв'язку. За словами п. Колобова, документи припускають установлення до кінця 2009 р. єдиної ставки інтерконнекта на мобільні мережі в розмірі 0,45 грн. (з подальшим зниженням їх з 1 січня 2010 р. до 0,4 грн.), а також ставки доступу на фіксовані мережі в розмірі 0,25 грн. Цікаво, що напередодні прийняття розпорядження АМКУ від 25.05.09 г. "Київстар" на спільній із НКРС та іншими телекомоператорами єднальній нараді (22.05.09 г.) пропонував саме такий розмір розрахункових ставок між "мобільщиками" за доступ у їхній мережі.
Наполегливий опір великих мобільних операторів, на думку Олександра Паращого, старшого аналітика інвестиційного банку "Конкорд Капітал", пов'язане з тим, що їх акціонери просто не прагнуть втрачати частину прибутку, до чого може привести зміна ставок інтерконнекта, тому менеджмент використовує будь-які способи, щоб уникнути цього. За прогнозами Ярослава Павловського, заступника директора Інституту інформаційного суспільства, великі "мобиільщики" не в захваті також від перспективи розширення повноважень НКРЗ.
Справа в тому, що з визнанням усіх і вся монополістами Комісія, по-перше, одержує можливість установлювати для цих усіх і вся тарифи на інтерконнект. А по-друге, з нею своїми повноваженнями "ділиться" і АМКУ законопроект, що підготував, дозволяє НКРЗ самостійно досліджувати телекомринки і виявляти на них монополістів. Одночасно із припиненням дії свого рішення щодо інтерконнекту АМКУ почав активно лобіювати прийняття цього проекту.
"Ми звернулися в уряд із клопотанням щодо першочергового розгляду у Верховній Раді ініційованого нами проекту закону повноваження, що розширює, НКРЗ", - повідомив в.о. голови АМКУ Олександр Мельниченко. Втім, як уважає п. Павловський, корифеї ринку зроблять усе, щоб цей законопроект ніколи не став законом.
Ангеліна Бакалинська
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас