Ринок акцій РФ у четвер підріс за рахунок високої нафти, реакція на дані зі США виявилася нейтральною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ у четвер підріс за рахунок високої нафти, реакція на дані зі США виявилася нейтральною

Фондовий ринок
131
Ринок акцій РФ у четвер підріс за рахунок дорогої нафти, реакція на статистику зі США була нейтральною, оскільки дані з ринку праці виявилися різнополярними.
За підсумками торгів індекс ММВБ склав 1138,52 пункту (+0,43%), індекс РТС виріс до 1127,23 пункту (+0,48%), ціни "фішок" змінилися в межах 0,1-5,6%.
За тиждень індекс РТС просів на 2%, індекс ММВБ втратив 0,5%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії перевищив базовий актив на 3,3 пункту, що говорить про нейтральні настрої гравців.
Лідерами зниження виступили акції Ощадбанку Росії (РТС: SBER) (-2,7% на ФБ ММВБ і -1,8% у РТС) і ВТБ (РТС: VTBR) (-1,4% на ФБ ММВБ).
Також подешевшали акції "ФСК ЄЕС" (РТС: FEES) (-3,4% на ФБ ММВБ), "Ростелекома" (РТС: RTKM) (-0,03%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-0,8%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-0,4%).
У "плюсі" завершили день акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+1,3%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (+0,2%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+3,3%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (+3,9%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+0,6%), а лідирували папери "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+5,6% і +4,6% у РТС).
Європейські індекси додали в четвер у межах 1%, також зростання біржових індикаторів відзначалося на початку торгів у США.
Опублікована статистика в США виявилася різнополярною.
З одного боку, кількість первинних обігів за допомогою у зв'язку з безробіттям минулого тижня скоротилася на 24 тис. (до 601 тис.) при прогнозах зниження всього на 6 тис., а роздрібні продажі в США в травні виросли вперше за три місяці - на 0,5% порівняно із квітнем, що співпало із прогнозом. Згідно з переглянутими даними, у квітні було зафіксоване зниження продажів на 0,2%, а не на 0,4%, як повідомлялося раніше. Роздрібні продажі без урахування автомобілів минулого місяця збільшилися на 0,5%, тоді як експерти очікували підвищення всього на 0,2%.
З іншого боку, загальна кількість американців, що одержують допомогу у зв'язку з безробіттям, досягла нового максимуму в 6,816 млн чоловік на тижні, що завершився 31 травня. Цей показник підвищується вже за підсумками 19-й тижня поспіль.
Нафта в четвер подорожчала на даних про запаси сировини в США. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на липень до вечора четверга склала $72,14 за барель (+1,1%), ф'ючерс на серпень виріс до $73,1 за барель (+1,5%).
Комерційні запаси нафти в США на тижні з 30 травня по 5 червня знизилися на 4,38 млн барелів, запаси бензину скоротилися на 1,55 млн барелів (очікувалося зростання на 750 тис. барелів), резерви дистилятів зменшилися на 318 тис. барелів (очікувалося зростання на 1,5 млн барелів).
За словами головного стратега ІГ "Норд Капітал" Олександра Баранова, ринок з ранку спробував просісти, але всі продажі були викуплені на тлі нафти, що дорожчає.
"Краще ринку виглядали акції "Норнікеля", що відіграють зростання цін на мідь до максимуму за сім місяців, а також папери "Полюс Золото". "Полюс" традиційно ходить проти всього ринку, і інвестори зараз купують його акції, продаючи інші папери на очікуваннях можливого осідання індексів. Також виріс "Сургутнафтогаз", який зазвичай зростає на очікуваннях ослаблення рубля. На ці ж очікуваннях упали банківські акції - Ощадбанк і ВТБ, очевидно, гравці все-таки закладаються на зростаня долара найближчим часом", - сказав він " Інтерфаксу-Афі".
Статистика зі США не викликала особливого оптимізму, оскільки дані про сукупні заявки на допомогу у зв'язку з безробіттям, які показують погіршення в економіці, компенсували непогані цифри по роздрібних продажах. У цілому при нафті вище $70 за барель складно очікувати осідання російських акцій, уважає О.Баранов.
На думку начальника відділу операцій на фондових ринках Собінбанку Артура Холаєва, досягнення нафти оцінки $72 за барель "не приводить до нестерпного бажання стати щасливим власником російських акцій". "Скоріше, значення нафти вище $70 перешкоджає корекції ринків униз. Однак оскільки в п'ятницю в Росії торгів не буде, у понеділок ми можемо відкритися з "гепом", і деякі учасники ринку можуть бути неприємно здивовані", - уважає він.
Як відзначає начальник аналітичного керування ІФ "Олма" Володимир Детинич, незважаючи на зростання нафти до нових річних максимумів і підйом металів, на світових фондових ринках сформувалася невизначеність на тлі побоювань, що зростання прибутковості казначейських облігацій США і цін на біржові товари збільшує ризик підвищення процентних ставок. У цьому випадку вкладення в ризикові активи, якими є російські папери, стануть менш привабливими. Тим часом, з позицій технічного аналізу, індекс РТС перебуває вище нижньої лінії тренда, що говорить про можливість продовження зростання з виходом до мети 1240 пунктів, уважає він.
За словами аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещева, ринок виглядає важким на підйом. Протягом дня відзначалася фіксація прибутку по російських акціях, що можна пояснити, що й наближаються вихідн дозволом, що й стоять із понеділка, відкривати "шорти" по паперах. Однак вплив цих факторів не варто перебільшувати, особливо останнього.
"Справа в тому, що частка російських інвесторів на нашому ринку суттєво менша присутності іноземного капіталу. Тому і той знижувальний ефект, який може бути викликаний на початку майбутнього тижня, що відкриваються "шортами", буде все-таки обмеженим. Тим більше що багато з бажаючих "зашортити" уже знайшли можливість для цього як на терміновому ринку, так і на західних майданчиках", - уважає аналітик.
На думку начальника аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександра Іванищева, припинення зростання ринків пов'язане із проблемою залучення нових коштів під свіжі інвестиційні ідеї, що характерно як для США, так і для Росії.
Обсяги торгів останніми днями помітно скоротилися, це говорить про те, що довгострокові інвестори готові зробити паузу, а короткострокові - "шортять". Така структура ринку в принципі створює передумови для зростання волатильності. Очевидно, що старі ідеї - локомотиви зростання вже відіграні ринком. Для нового імпульсу потрібні нові ідеї, але вони навряд чи з'являться до найближчого засідання Федеральної резервної системи (ФРС) США 24 червня. Таким чином, на найближчі декілька тижнів очікується балансування ринку під час відсутності єдиної тенденції. Найбільш сильна підтримка по індексу ММВБ перебуває на рівні 1040 пунктів, уважає А.Іванищев.
Індекси в США напередодні знизилися на тлі розчаровуючих результатів аукціону з розміщення десятирічних US Treasuries, а також підвищення цін на нафту. Ці фактори викликають побоювання, що збільшення процентних ставок і прискорення інфляції будуть стримувати відновлення економіки США.
Прибутковість десятирічних US Treasuries, розміщених міністерством фінансів США в середу, склала 3,99% річних. Це максимальна ставка розміщення держпаперів у ході аукціону із серпня. Процентні ставки US Treasuries є орієнтиром для ставок по споживчих і корпоративних кредитах.
У "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у четвер сильніше інших виросли акції ТГК-2 (РТС: TGKB) (+16,7%), "Башкіренерго" (РТС: BEGY) (+14,2%), ТГК-11 (РТС: TGKA) (+12,8%), "Ютейр" (РТС: TMAT) (+11,3%).
Подешевшали акції РАО "ЕС Сходу" (-12,6%), РТМ (-6,1%), ОГК-1 (РТС: OGKA) (-5,2%), ОГК-3 (РТС: OGKC) (-4,3%).
Акції девелоперської групи РТМ упали на новинах про те, що її дефолтна заборгованість за кредитами перевищила $450 млн, а загальний обсяг зобов'язань виявився вище вартості активів. У результаті в найближчі три місяці девелоперська група РТМ може ініціювати процедуру власного банкрутства, про що заявив глава відділу громадських зв'язків РТМ Віктор Беленишев.
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС у четвер склав $31,4 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $177,66 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав 46,5 млрд рублів (лідер - Ощадбанк - 15,05 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас