Латвію може врятувати євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Латвію може врятувати євро

Валюта
400
Латвії необхідно провести девальвацію лата та ввести євро. Таку думку висловив професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні, який, як вважається, передбачив світову фінансову кризу.
За словами Рубіні, програма допомоги Латвії, складена МВФ із урахуванням відмови від девальвації, - небезпечний компроміс. МВФ і ЄС можуть збільшувати фінансову підтримку Латвії, але без девальвації це буде викиданням грошей на вітер. Девальвація, за його словами, життєво необхідна, щоб відновити конкурентоспроможність країни. Якщо цього не зробити, Латвія буде змушена пройти через довгий хворобливий період дефляції і скорочення зарплат.
Рубіні попереджає, що в Латвії девальвація приведе до серйозних наслідків. Багато представників приватного бізнесу, у тому числі і банки, змушені будуть оголосити дефолт за своїми обов'язками, а так як всі банки країни по суті є дочірніми структурами шведських банків, фінансовий колапс у Латвії викличе далекоглядні наслідки для значної частини Європи. Але іншого шляху нема, додає експерт.
Далі, вважає Рубіні, Латвії слід негайно ввести євро - ні більше ні менше.
"Для Латвії це був би набагато більш виправданий крок, ніж, скажімо, введення долара для тієї ж Аргентини після кризи восьмирічної давнини: Латвія очевидно перебуває на шляху в єврозону, і її бізнес зав'язаний на ЄС", - додає він.
Нагадаємо, Латвія перебуває в глибокій кризі. ВВП країни в першому кварталі 2009 року впав на 18%. Уряд Латвії в грудні 2008 року розробив, а парламент затвердив програму стабілізації національної економіки, яка передбачала підвищення ставки податку на додану вартість із 18% до 21%, а також скорочення видатків усіх держустанов республіки на 15%. Це рішення викликало невдоволення громадськості, по країні прокотилися акції протесту.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас