Moody's: Латвія, ймовірно, уникне девальвації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Латвія, ймовірно, уникне девальвації

Валюта
273
Латвія, імовірно, уникне девальвації національної валюти - лата в короткостроковій перспективі, зокрема, завдяки міжнародній допомозі, вважає аналітик міжнародного рейтингового агентства Moody's Кеннет Орчард.
"Європейському союзу буде набагато простіше і дешевше підтримати Латвію, ніж зазнавати і стримувати регіональну фінансову кризу", - наводить його слова агентство Bloomberg.
Рейтинг Латвії "Ваа3" "уже містить у собі помірний ризик девальвації, але він може бути знижений ще, якщо ризики девальвації продовжать підсилюватися", - сказав аналітик.
Прогноз рейтингу країни - "негативний".
Якщо економіка Латвії стабілізується і буде відповідати критеріям для входження в єврозону, рейтинг країни може бути підвищений до "А", заявляло раніше Moody's.
Європейська комісія позитивно оцінює готовність Латвії зменшити дефіцит держбюджету на 500 млн латів (близько 710 млн євро), говориться в прес-релізі за підсумками зустрічі в Брюсселі в середу латвійського прем'єра Валдіса Домбровскіса (Valdis Dombrovskis) із президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу і членом Єврокомісії, відповідальним за фінансову політику, Хоакіном Альмунія.
Скорочення бюджетних видатків на 500 млн латів буде розглянуто на позачерговому засіданні уряду в четвер. Прийняті сеймом у першому читанні поправки до бюджету цього року передбачають дефіцит 9,2% ВВП при спаді ВВП цього року на 18%. Сейм планує прийняти поправки 17 червня, почавши їх розгляд 12 червня.
Міжнародні кредитори домовилися надати Латвії 7,5 млрд євро, наполягаючи на необхідності розрахованих на довгострокову перспективу реформ. Латвія може одержати другий транш міжнародної позики наприкінці червня - початку липня у випадку, якщо сейм прийме поправки до бюджету, що передбачають скорочення видатків на 500 млн латів, сказав Альмунія журналістам 9 червня.
Курс лата "прив'язаний" до євро в співвідношенні 0,7028 лата за 1 євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас