Оприлюднений рейтинг найбагатших українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оприлюднений рейтинг найбагатших українців

4446
Кореспондент четвертий раз назвав імена 50 найбагатших українців. Як і торік, найбагатшим українцем став бізнесмен Ринат Ахметов
У 2009 році найзаможніші українці не просто довідалися, а відчули, що означає вираз "рік іде за п'ять років", відзначає видання.
Четвертий рейтинг 50 найбагатших українців від журналу Кореспондент, який побачить світ 12 червня, показав, що статки найбільших промисловців і підприємців в 2009 році значно зменшилися порівняно з 2006, з якого Кореспондент розпочав історію оцінки активів в Україні.
Таким чином, багато мільйонерів і мільярдерів в Україні за кілька місяців цього року відкотилися як мінімум на чотири-п'ять років назад. А деякі – на набагато більший період.
Лідером падіння в 2009-му виявився Роман Лунін, власник мережі Велика Кишеня. Усього за один рік його статок впав - капітал скоротився в 11 разів. З 24 мільярдерів в 2008-му у списку найбагатших залишилося лише четверо. Це традиційно донецький бізнесмен Ринат Ахметов, його дніпропетровський колега Ігор Коломойський і два інших вихідця із Дніпропетровська - Віктор Пінчук і Геннадій Боголюбов.
За даними видання, $ 9,6 млрд - вартість активів Ахметова. Така цифра дозволяє йому очолити список і російських мільярдерів. А другий в українському рейтингу, Ігор Коломойський, претендує лише на 19-е місце в рейтингу російського капіталізму.
Кореспондент відзначає, що сумарна вартість активів 50 найбагатших українців рекордно обвалилася на $ 83,9 млрд. Цієї суми цілком вистачило б, щоб погасити всі корпоративні борги українських компаній.
Уперше в рейтинг Кореспондента 50 найбагатших українців потрапила жінка. Це Філя Жебровська, співвласниця фармацевтичної компанії Фармак. У поточному ТОП-50 багатіїв усього чотири рядки посіли новачки. Це Іван Гута (№ 28), Володимир Загір'їв (№ 36), Жебровська (№ 38), а також Данило і Михайло Корилкевичі (№ 45).
Незважаючи на те, що активи Ахметова подешевшали на 70%, він як і раніше залишився найбагатшою людиною на території колишнього СРСР. Статок його найближчого переслідувача росіянина, Михайла Прохорова, оцінюється в суму на $ 100 млн меншу.
Найбільше за рік постраждали ті, хто працює в банківській сфері. Список ТОП-50 залишили шість банкірів. З десяти банкірів залишилися всього четверо, та й ті в сукупності втратили в активах 79%. Темпи падіння вартості активів вітчизняних фінансистів обернено пропорційні швидкості їх зростання напередодні кризи. Торік українські фінустанови в середньому дорожчали на 50-60%. Для порівняння, польський або чеський банк набирав за рік до 20% додаткової ваги, пише Кореспондент.
За даними видання, банкірів у списку потіснили представники аграрного сектору і харчової промисловості. Тепер у рейтингу 14 людей, так чи інакше пов'язаних із сільським господарством або виробництвом продуктів харчування.
"У цілому крах українських промисловців і підприємців закономірний. Адже своїм вибуховим зростанням напередодні кризи вони були зобов'язані напливу кредитів із Заходу і сприятливим цінам на метали. Активи бізнесменів у країнах, які прихильні стратегії поступового, але стійкого зростання, постраждали набагато менше", - заявив головний редактор журналу Кореспондент Віталій Сич.
Швидкість падіння українських мільярдерів і мільйонерів цього року була втричі вища, ніж у середньому по світу. У той час як найзаможніші українці за рік у середньому зубожіли на 75%, мільярдери в усьому світі за останні 12 місяців, за даними журналу Forbes, у середньому втратили лише 23% вартості своїх активів.
Цікаві факти рейтингу:
- Поріг входження в число 50 найбагатших українців опустився з $ 271 млн торік до $ 65 млн у цьому.
- Лідер списку ТОП-50 в 147 разів багатший від людини, яка посідає останній рядок рейтингу. Торік Ахметов був у 114 разів багатшим від аутсайдера, у позаминулому - в 68 разів.
- Партія регіонів залишається найзаможнішою громадсько-політичною організацією. 13 людей зі списку ТОП-50 мають партквитки регіоналів. У сумі їх капітал цього року оцінюється в $ 11,4 млрд. Найближчий переслідувач біло-блакитних - Блок Юлії Тимошенко. У рядах БЮТ всього п'ять учасників рейтингу, які в сукупності мають $ 2,45 млрд.
- Незважаючи на те, що вартість активів Ахметова впала на 70%, він усе ще настільки ж багатий, як найзаможніші китаєць, південнокореєць і філіппінець разом узяті.
- Вважають, що концентрація капіталу в багатій олігархами Росії - одна з найвищих у світі. Однак десять найбагатших росіян володіють підприємствами, які в сумі коштують лише не набагато більше 3% від ВВП РФ. В Україні ж десятка найбагатших людей має статки більш ніж 10% від ВВП країни.
- Якщо статки найбагатших українців будуть скорочуватися нинішніми темпами, то наступного року в Україні залишиться лише один мільярдер, а вхідний квиток у список 50 найбагатших українців складе близько $ 20 млн - рівно стільки на початку минулого року коштувала найдорожча квартира в Києві, розташована за адресою вул. Велика Житомирська 20/1.
- Середня зарплата в Україні становить 1850 грн ($ 230). Це означає, що людині з таким окладом потрібно попрацювати більше 282 тисяч років, щоб увійти в поточний ТОП-50 найбагатших.
Нагадаємо, згідно з торішнім рейтингом видання, найбагатшою людиною України став власник СКМ Ринат Ахметов.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас