Більшість індексів Європи виросла на прогнозі Texas Instruments, очікуванні закінчення спаду в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Більшість індексів Європи виросла на прогнозі Texas Instruments, очікуванні закінчення спаду в США

Фондовий ринок
76
Більшість фондових індексів Європи збільшилася у вівторок завдяки гарному прогнозу американського чіп-мейкера Texas Instruments, повідомило агентство Bloomberg.
Підтримку ринку також надала заява лауреата Нобелівської премії з економіки Пола Кругмана про те, що рецесія в США може завершитися цього року. "Я не здивуюся, якщо офіційне закінчення рецесії в економіці США буде датовано, у ретроспективі, десь влітку цього року", - заявив він.
Значення індексу Dow Jones Stoxx 600 збільшилося за підсумками торгів на 0,5%. З мінімуму 9 березня індикатор злетів на 33%.
Індекс найбільших підприємств Європи Dow Jones Euro Stoxx 50 виріс у вівторок на 0,45%, французький CAC 40 - на 0,21%. У той же час британський FTSE 100 майже не змінився порівняно з попереднім днем, а німецький індекс DAX зменшився на 0,14%.
"Ми одержали кілька приємних чисел від Texas Instruments. Наступного року ми чекаємо відновлення економіки, слабкого, але все-таки відновлення", - заявила головний інвестиційний директор зі світових фондових ринків RCM UK Ltd. Люсі Макдональд.
Другий за розмірами виробник напівпровідників у США Texas Instruments підвищив оцінку прибутку і продажів на другий квартал, відзначивши, що клієнти почали знову поповнювати запаси. Чистий прибуток розраховуючи на акцію складе 14-22 цента, виторг - $2,3-2,5 млрд, прогнозують у компанії. У квітні Texas Instruments очікував, що ці показники складуть відповідно 1-15 центів на акцію і $1,95-2,4 млрд.
Фінансові показники Texas Instruments є барометром попиту на широке коло електроніки. Найбільш значно попит на чіпи збільшився з боку виробників ноутбуків і мобільних телефонів, відзначають у компанії. При цьому в азіатських країнах попит був більш сильним, ніж у США і Європі.
"Незважаючи на те, що покращення прогнозів Texas Instruments було в цілому очікуваним, ми приємно здивовані новими орієнтирами" на другий квартал 2009 року, заявив аналітик Credit Suisse Едріен Боммелар. "У зв'язку із цим ми очікуємо, що фінансові показники й інших компаній виявляться кращими за прогнози", - додав він.
Котирування акцій найбільшого у світі виробника мобільних телефонів Nokia зросли до закриття ринку на 3,7%, виробника напівпровідників Infineon Technologies - на 2,9%.
Вартість паперів Tomtom підскочила на 18% після того, як компанія представила навігатори і автомобільні комплекти для iphone.
Акції Barclays подорожчали на 2,2%. За даними джерел, американська інвесткомпанія Blackrock може купити підрозділ британського банку - Barclays Global Investors - за $12-13 млрд акціями і грішми.
Крім того, перше підвищення вартості нафти за останні три сесії викликало зростання котирувань паперів нафтових компаній, зокрема, BP (на 0,9%).
У той же час ціна акцій німецької компанії Arcandor звалилася на 48% після падіння на 44% у понеділок. Власник мережі універмагів Karstadt звернувся до суду щодо банкрутств. Канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що це було неминуче після того, як інвестори і банки запропонували занадто мало для того, щоб врятувати компанію.
Також подешевшали папери Air France-klm - на 5,2%. Провідна авіакомпанія Європи заявила про скорочення пасажирських перевезень у травні за підсумками п'ятого місяця поспіль. Експерти Royal Bank of Scotland погіршили рекомендацію для її акцій до "тримати" з "купувати".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас