Ринок акцій консолідувався в районі 1100 пунктів за індексами, виріс Ощадбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій консолідувався в районі 1100 пунктів за індексами, виріс Ощадбанк

Фондовий ринок
111
Ринок акцій РФ у вівторок консолідувався в районі 1100 пунктів за індексами РТС і ММВБ на тлі різнополярних факторів: нафта, яка зросла, компенсувалася нейтральною динамікою світових фондових майданчиків і зміцненням рубля.
За підсумками торгів індекс ММВБ опустився до 1113,83 пункту (-0,58%) при зниженні більшості фішок у межах 0,2-3,8%; індекс РТС виріс до 1105,3 пункту (+0,79%) на тлі зростання blue chips на 0,8-2,3%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився всього на 1,3 пункту до базового активу, що говорить про нейтральні настрої спекулянтів.
Долар у вівторок просів на 26 копійок після зльоту напередодні на 0,66 руб., що позначилося на цінах у рублях акцій на ФБ ММВБ.
На ФБ ММВБ подешевшали акції ВТБ (РТС: VTBR) (-0,5%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-2,4%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-0,4%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (-1,7%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-1,2%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-0,1%), "Сургутнафтогаза" (РТС: SNGS) (-2,9%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-3,8%).
Зросли акції Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+1,7% на ФБ ММВБ і +2,3% у РТС), ціна паперів "Газпрому" (РТС: GAZP) залишилася без змін (177,15 руб.).
Європейські індекси вдень у вівторок знижувалися в межах 0,5% на слабкій статистиці з Німеччини, однак до вечора всі втрати були відіграні. Негативом для Європи стали статдані з промвиробництва в Німеччині, яке у квітні впало на 21,6% у річному вирахуванні (очікувалося зниження на 20,5%) і скоротилося на 1,9% порівняно з березнем (очікувалося зростання на 0,3%).
На початку торгів на біржах США відзначалося слабке зростання індексів, підтримку надали дані про обсяги запасів товарів на оптових складах у квітні (запаси впали на 1,4% при прогнозах зниження на 1,2%).
Нафта у вівторок спробувала протестувати позначку $70 за барель, але цінам вдалося утриматися лише вище $69 за барель. Ціна ф'ючерса на WTI до вечора вівторка склала $69,33 за барель (+1,8%), попит був підігрітий заявою лауреата Нобелівської премії з економіки Пола Кругмана про те, що рецесія в США може завершитися вже влітку поточного року.
Як відзначає аналітик ІФ "Олма" Теймур Семенов, після відкриття ринку "гепом" вгору вдень ціни почали знижуватися, оскільки схожі графіки малювали ціни на нафту і базові метали. Учасники російського фондового ринку останнім часом при здійсненні угод воліють керуватися тенденціями на товарних ринках, ігноруючи або, скоріше, випереджаючи настрій на західних фондових майданчиках, звідки у вівторок поки немає яскраво виражених сигналів. Ситуація на світових фондових ринках складається невизначена, і поновлення зростання на російському ринку можливе, тільки якщо попит на сировині збережеться або збільшиться.
Аналітик компанії "Атон" Ірина Скворцова також відзначає, що високі ціни на нафту надають підтримку російській нефтянці. Попит на акції "Новатека" (РТС: NVTK) збільшився після заяв глави компанії Леоніда Міхельсона про інтерес емітента до газових активів у північно-східній Африці, а також про тенденції в галузі. Глава "Новатека" вірить, що криза закінчиться через два роки, і слідом за відновленням попиту будуть зростати ціни на газ.
В цілому, найближча підтримка за індексом ММВБ розташована на рівні 1100 пунктів, а опір на позначці 1160 пунктів, відзначає Ікворцова.
За словами аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещева, "боковик" на зовнішніх ринках виливається в стрибки на місці й на російському ринку акцій. Інша справа, що довго стояти на одному місці спекулянти не зможуть, і слід очікувати зусиль з виведення ринку із цього боковика. Враховуючи тривалий підйом останніми місяцями, більш імовірним для багатьох є спадна корекція з досягнутих рівнів. Тим більше що наступного тижня дозволять "шорти". Однак російські акції мають колосальну підтримку з боку сировинного ринку - котирування нафти консолідуються поблизу своїх максимумів, не даючи приводу для песимізму. І така динаміка цін на нафту дозволяє розраховувати, що і корекція на російському фондовому ринку не вийде за рамки "боковика".
У такій невизначеності інтереси дрібних спекулянтів зміщаються убік акцій компаній "другого ешелону", де спостерігаються періодичні "постріли" з окремих низьколіквідних імен. У вівторок продовжилося ралі в акціях "РАО ЕС Сходу", які злетіли більш ніж на 20% і майже досягли найближчої мети 29 копійок за одиницю. Хоча виходячи з фундаментальних перспектив компанії можна чекати і більш високих оцінок, спекулянти можуть залишити папери, які вже відпрацювати свої технічні цілі, перемкнувшись на інші, вважає Клещев.
"Індекс ММВБ усе ще залишається над підтримкою 1100 пунктів. При цьому драйверів для зростання вище опору на рівні 1160 пунктів ринок у вівторок не знайшов. Навіть підвищення цін на нафту не змогло підтримати російську нафтову галузь. У свою чергу така поведінка ринку викликає побоювання. Імовірно, що найближчими днями підтримка за індексом ММВБ не встоїть", - вважає аналітик компанії "Атон" Наталя Вигодіна.
Перша статистика поточного тижня, здатна вплинути на хід торгів, вийде в середу - о 16:30 у США буде опублікований торговельний баланс за травень, відзначає аналітик.
Аналітик компанії Nettrader Богдан Зварич оцінює зовнішнє тло як помірковано негативне, тому російський ринок має всі шанси повторити спробу тестування рівня підтримки 1100 з індексу ММВБ.
"Питання про подальший розвиток ситуації залишається відкритим. Ринок завмер, внаслідок чого ми рекомендуємо утриматися від активних дій. Гравцям в "довгих позиціях" рекомендуємо тримати їх, а у випадку пробою рівнів 1090-1100 пунктів виходити з ринку. Тим, хто перебуває в "кеші", для відкриття позицій краще дочекатися проходу індексом рівня 1160 пунктів", - вважає аналітик.
Начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев очікує подальшого локального ослаблення рубля до долара з метою 32,3-32,7 руб./$1, а такий сценарій припускає зниження біржових фондових індексів на 3-5% у найближчі два тижні з наступною консолідацією. Стосовно до індексу РТС падіння може продовжитися до 1057 пунктів ( у найгіршому разі до 1035 пунктів), а віссю консолідації може служити рівень 1080 пунктів. Рівень опору на період до 22-24 червня - 1134 пунктів.
Проте, прогноз на кінець місяця і першу декаду липня в цілому зберігається позитивним. Аналітик вважає, що до цього часу тимчасове зміцнення долара може закінчитися з усіма наслідками, що випливають. Не виключено, що саме тут може бути зафіксований річний максимум на ринку російських акцій. За індексом РТС він розраховує на рівень 1260 пунктів, що відповідає 38%-вій корекції від падіння 2008 р.
Напередодні в США індекси S&P 500 і Nasdaq знизилися слідом за акціями сировинних компаній і паперів фірм, пов'язаних зі сферою охорони здоров'я, індекс Dow Jones піднявся завдяки зростанню цін акцій банків. Підтримку американському фондовому ринку надали заяви Кругмана.
Котирування акцій компаній, пов'язаних з медициною, знизилися на побоюваннях, що державна реформа охорони здоров'я скоротить прибутковість представників цього сектору.
Акції сировинних компаній подешевшали слідом за зниженням вартості міді, золота, срібла і нікелю.
У другому ешелоні на ФБ ММВБ подешевшали акції "Мосенергозбуту" (РТС: MSSB) (-7%), ОГК-3 (РТС: OGKC) (-5,7%), "Камазу" (РТС: KMAZ) (-2,8%), "Русгідро" (РТС: HYDR) (-2,6%).
Вистрілили вгору акції РАО ЄС Сходу (+28,3%), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (+13,6%), "Далекосхідної енергетичної компанії" (РТС: DVEC) (+13,5%), "Всмпо-Авісма" (РТС: VSMO) (+13%) і "префи" "Ростелекома" (РТС: RTKM) (+11%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $10,215 млн, у секції RTS Standard обіг досяг $190,28 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод склав близько 52,5 млрд рублів (лідер - Сбербанк - 21,3 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас