Дезінфляційна тенденція зберігалася в травні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дезінфляційна тенденція зберігалася в травні

Казна та Політика
172
Зростання індексу споживчих цін у травні склало 0,5%, що майже вдвічі нижче показника попереднього місяця. Докладніше про інфляційні тенденції - Олексій Блінов.
У травні практично не було відзначено інфляційного тиску на споживчі ціни (за винятком цін на цукор, які сильно зростають четвертий місяць поспіль). Це низький тиск на ціни показує депресивний стан споживчого ринку, де інфляція заробітної плати близька до нуля, а споживчий попит слабкий. Це призвело до того, що темпи зростання ІСЦ знизилися до 14,7% г/г порівняно з піком в 31,1% г/г у травні 2008 р. У той же час ми очікуємо стрибка споживчих цін у червні.
По-перше, підвищення акцизів на тютюнові вироби, яке набрало чинності з 1 травня, не було повністю зазначено в травневих показниках, тому що в першій половині місяця роздріб продавав старі запаси, а датою відсікання даних для статистики цін є 20-й день місяця.
По-друге, з 1 червня значно зросли тарифи на житлово-комунальні послуги в Києві, від 50% до 100% залежно від виду послуги. По-третє, з 1 червня на 5-10% підвищені ціни на залізничні квитки.
За матеріалами:
Astrum
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас