Експерт: Проблеми "Нафтогазу" впливають на всіх українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Проблеми "Нафтогазу" впливають на всіх українців

Енергетика
615
Внаслідок величезних масштабів діяльності НАК "Нафтогаз України" і ступеня впливу компанії на економіку України, важке становище гіганта стає проблемою держави і негативно відбивається на всіх українцях. Так вважає Валентин Симоненко, голова Рахункової палати України.
"Наприкінці минулого року, зокрема - у грудні, коли національна валюта стрімко знецінювалася. Це відбувалося не в останню чергу через спробу вирішити проблеми "Нафтогазу" за рахунок колосального кредиту ВАТ "Ощадбанк", згодом конвертованого в долари для розрахунків за імпортований газ", - відзначив він.
При цьому голова Рахункової палати, коментуючи заяву "Нафтогазу" про те, що це - соціально орієнтована компанія, яка не може допустити збільшення цін і тарифів для населення, хоча це допомогло б зберегти рентабельність діяльності "Нафтогазу", відзначив: "Усе це було б правильним, якби кредити йшли на реконструкцію, відновлення основних фондів, а не на безглузде затикання фінансових дір".
Симоненко підкреслив, що за три останні роки ціни на споживаний населенням газ зростали тричі. У той же час "Нафтогаз" протягом року одержував газ для населення за стабільною ціною.
Голова Рахункової палати також нагадав, що законами України про держбюджет установлюється, що підприємства, частка держави в яких перевищує 50%, продають добутий газ винятково населенню.
У той же час, за його словами, за три останні роки в порушення вимог законодавства підприємства, що перебувають у корпоративному управлінні "Нафтогазу", реалізували 11,2 млрд кубометрів газу не населенню, а іншим споживачам, відповідно, за більш високими цінами. При цьому нестача газу для населення тільки в 2006 р. в обсязі 4,8 млрд кубометрів була компенсована за рахунок держбюджету імпортним газом, уточнив він.
"Замість того щоб притягти керівництво "Нафтогазу" до відповідальності за грубі порушення законодавства, уряд компенсує з бюджету різницю між ціною закупівлі і реалізації газу населенню в сумі 1680,3 млн. грн, чим завдані прямі збитки державі, а як наслідок - усім громадянам України", - підкреслив він.
При цьому Валентин Симоненко переконаний, що фінансове становище "Нафтогазу" практично на дає можливості вирішувати стратегічні завдання, які сьогодні стоять перед компанією, зокрема, забезпечити енергобезпеку країни.
"Нафтогазова галузь із бюджетоутворюючої перетворилася в бюджетопожираючу держкошти і гроші платників податків", - підкреслив він.
Раніше співголова Ради інвесторів при Кабінеті міністрів України Сергій Тігіпко заявив, що Україна повинна дуже прагматично поставитися до газового питання. На його думку, для цього треба прийняти цілий комплекс рішень. Зокрема, відзначив Тігіпко, необхідно підняти ціну на газ до "реального" рівня для всіх категорій споживачів, але передбачити з бюджету підтримку малозабезпечених громадян.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас