Є така робота - борги не повертати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Є така робота - борги не повертати

Кредит&Депозит
5496
Умовити позичити - справа не проста. Ще складніше переконати кредитора відстрочити стягнення боргу в зазначений термін і перенести його на пізніший час. Незважаючи на те, що для українського ринку корпоративних облігацій реструктуризація є відносно новим явищем, в емітентів, що бажають перенести виплату боргу, уже є багато помічників.
Банки на боці інвесторів
У цей час найчастіше посередницькі послуги при реструктуризації надають банки, що виступали андеррайтером облігаційного випуску, та інвестиційні компанії. Аналітики компанії Astrum Investment Management відзначають, що звичайно банк-андеррайтер виступає консультантом у тих випадках, коли умови реструктуризації, пропоновані власникам облігації, можна назвати "вигідними для інвесторів".
Тобто емітент обіцяє виплатити в недалекому майбутньому (протягом 6-12 місяців) усю суму боргу і установлює досить високу прибутковість (22-30%) по облігаціях. "Ми консультували декількох емітентів і успішно домовилися про реструктуризацію", - розповідає начальник управління корпоративних фінансів УкрСиббанку Руслан Кільмухаметов.
Однак банки - далеко не монополісти на цьому новому для України ринку фінансових послуг. Голова інвестиційної ради директорів компанії "Інвестиційний Капітал Українa" Валерія Гонтарєва відзначає, що якщо облігаційний випуск перебуває у великої кількості інвесторів, то, швидше за все, реструктуризацією буде займатися інвесткомпанія, тому що банк-андеррайтер може не виявити інтересу до такої роботи. "Ті банки, які в минулому були провідними андеррайтерами (УкрСиббанк, ІНГ Банк Україна, Укрсоцбанк), зараз не завжди висловлюють бажання брати активну участь у реструктуризації", - розповідає Валерія Гонтарєва.
За її словами, якщо емітент буде намагатися добитися для себе вигідних умов у процесі реструктуризації боргу (значна відстрочка виплати, низька прибутковість, погашення боргу з дисконтом), то, швидше за все, його інтереси також буде представляти інвестиційна компанія.
У цей час найбільш активно займаються реструктуризацією заборгованості ті вітчизняні інвесткомпанії, які ще 1,5-2 роки тому були лідерами із залучення акціонерного і боргового капіталу для українського бізнесу. Так, за словами віце-президента інвесткомпанії "Драгон Капітал" Максима Нефедова, його компанія в цей час працює з вісьмома публічними і непублічними боргами. Допомагають вирішувати проблеми емітентів і в "Конкорд Капітал". "У цей час ми працюємо з непублічними боргами низки наших клієнтів", - розповідає аналітик компанії Андрій Герус.
Не відмовляються від можливості заробити на цих послугах і "доньки" російських інвесткомпаній. Так, "Ренесанс Капітал Україна" виступив консультантом компанії "Караван". В "Трійка Діалог Україна" також підтвердили, що вирішують завдання своїх клієнтів, пов'язані з реструктуризацією боргу. Є на цьому ринку і новачки.
Приміром, у компанії "Інвестиційний капітал Україна" зараз працюють уже над сьомою публічною реструктуризацією.
Оригінальні радники
Крім уже традиційних посередників у вигляді банків та інвесткомпаній, деякі емітенти залучають для реструктуризації й інших учасників ринку. Так, Кредитпромбанк вибрав своїми фінансовими консультантами компанії Rotshild і Finpoint. І якщо перша входить у велику європейську банківську групу, то компанія Finpoint є унікальним явищем для українського фінансового сектору. Це єдиний інвестиційний бутик в Україні, який у докризовий період спеціалізувався на продажі банків, причому як українських, так і російських.
Оцінити, наскільки ефективним виявиться симбіоз європейського банківського гранда та українського вузькоспеціалізованого інвестбутика, можна буде вже наступного тижня - оферта з реструктуризованого випуску бондів Кредипромбанку на суму 300 мільйонів гривень повинна відбутися 9 червня.
Є випадки, коли емітент та інвестор домовляються про реструктуризацію і без участі посередників. "Якщо облігаційний випуск перебуває в невеликої кількості інвесторів і вони добре інформовані про фінансовий стан емітента, то можуть домовитися про реструктуризацію, не афішуючи ні процес переговорів, ні його результат", - пояснює Андрій Герус.
Скільки коштує допомога в реструктуризації
Банкіри вартість своїх послуг з реструктуризації не афішують. Вони посилаються на те, що якихось ринкових розцінок не існує, а ціна формується залежно від багатьох параметрів випуску і фінансового стану емітента.
Представники інвестиційного бізнесу, на відміну від банкірів, більш відверті. "Стандартна ціна на сьогоднішній день - це 1% від реструктуризованої суми боргу. Іноді емітент і інвестор домовляються, що посередник одержить 1% від суми всього облігаційного випуску, незалежно від того, яка частина буде реструктуризована", - говорить Валерія Гонтарєва.
У компанії "Конкорд Капітал" - інший принцип ціноутворення. "Ціна складається із двох складових - фіксованої частини (незначна сума, яка покриває наші витрати) і "комісії за успіх". Комісія прямо пропорційно залежить від того, яку частину боргу вдалося реструктуризувати і на яких умовах", - розповідає Андрій Герус. Ринковий розкид цін, за оцінками аналітика, коливається в діапазоні від 0,3 до 3% від суми боргу.
Борис Давиденко, Таїсія Герасимова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас