Збільшення боргів держав підточує світове економічне зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збільшення боргів держав підточує світове економічне зростання

Кредит&Депозит
451
У той час як багато країн намагаються вийти з рецесії шляхом прийняття величезних стимулюючих планів, деякі з них виявляють себе в позиції, схожій зі споживачами, що захищаються ними: ставки по взятих кредитах ростуть разом з кількістю прийнятих на себе боргових зобов'язань, пише газета New York Times.
Ставки, що збільшуються, виливаються в додаткові мільярдні витрати в таких країн, як Великобританія, Німеччина і США. Це створює тиск на державні програми видатків - соціальне забезпечення, військові видатки. Крім того, підточується саме економічне зростання і вповільнюється бажаний вихід з рецесії внаслідок підвищення ставок для компаній і домогосподарств. Підвищення ставки прибутковості американських treasuries на 1% веде до додаткових видатків бюджету США на $170 млрд.
З кінця 2008 р. ставки по 10-річних облігаціях уряду США виросли на 1,5% до 3,54% - найшвидший стрибок за 15 років. За той же період ставки по аналогічних паперах, випущених німецьким урядом, піднялися з 2,93% до 3,57%. Прибутковість британських облігацій підвищилася з 3,41% до 3,78%. При цьому в США прогнозують збільшення держборгу відносно ВВП до 65% в 2010 р. з 41% в 2008 р.
Зростаючі борги держав уже почали викликати занепокоєння інвесторів. Додало побоювань і агентство Standard & Poor's, що заявило про зниження прогнозу щодо суверенного рейтингу Великобританії. На його думку, до 2013 р. британський борг досягне рівня 100% ВВП із нинішніх 55%. Аналітики сприйняли цей крок як сигнал усім країнам, що збільшують свої зобов'язання.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас