МВФ лобіює свої закони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ лобіює свої закони

Кредит&Депозит
3354
Для одержання в червні-липні від Міжнародного валютного фонду (МВФ) третього траншу кредиту в розмірі $3,3 млрд Україні необхідно прийняти всього два закони, що змінюють принципи роботи Нацбанку і банків. Але навіть ці невеликі умови буде складно виконати через протидію Верховної Ради. А у випадку створення коаліції БЮТ і Партії регіонів можуть бути зірвані подальші переговори з фондом і одержання нових кредитів, побоюються експерти.
В оприлюдненому вчора звіті Міжнародного валютного фонду зазначені всі умови, які Україна повинна виконати для одержання двох траншів кредиту цього року. Третій транш у розмірі SDR 2,125 млрд (за поточним курсом - $3,31 млрд) може бути отриманий у другій половині червня, а четвертий у розмірі SDR 2,5 млрд - у листопаді. Таким чином, за підсумками року Україна повинна одержати SDR 6,53 млрд при плані SDR 6,5 млрд. В 2010 році буде ще чотири транші по SDR 0,38 млрд.
Щоб ці графіки були виконані й Україна протягом року одержала понад $7 млрд, Кабінет Міністрів, Верховна Рада і Нацбанк повинні втримувати фіскальну дисципліну бюджету, активно працювати над залученням внутрішніх і зовнішніх позик, не вводити обмеження на операції з капіталом, зберігати позитивні процентні ставки (відсотки за депозитами повинні бути вищі від очікуваної інфляції 16%), щоб відновити приплив коштів у банки, і не допускати девальваційного тиску на валютний ринок.
Також повинна бути підвищена незалежність Нацбанку і реформована його рада. До червня необхідно завершити аудит операцій НБУ з рефінансування і валютних інтервенцій у 2008 році.
Враховуючи сильне гальмування економіки України в IV кварталі минулого року і I кварталі поточного, МВФ знизив планку зростання монетарної бази з 10,9% до 6,6% (в 2010 році - 12,2%) і грошової маси - до 3,8%.
Рекапіталізація банків державою повинна продовжитися і наступного року - вона складе 0,6% від ВВП порівняно з 5% поточного року.
Керівник служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента Роман Жуковський розповів, що головною умовою виділення третього траншу є прийняття в найближчі два тижні законів про розкриття Нацбанком інформації про реальних власників комерційних банків і збільшення повноважень НБУ: "Закон про оприлюднення реальних власників банків (№0884) уже пройшов перше читання, а другий проект, про незалежність НБУ, наступного тижня буде внесений у парламент президентом".
На думку Жуковського, закони необхідно прийняти до прибуття в Київ місії МВФ, запланованого на середину червня. Крім того, потрібно врегулювати механізм рекапіталізації банків. Перевірка виконання інших вимог буде проводитися напередодні видачі четвертого траншу в листопаді. У представництві МВФ в Україні не змогли назвати точні терміни візиту місії фонду.
Виконання цих умов дозволить НБУ втримати валові резерви на рівні $29,31 млрд (-7,08%), що покриє валовий короткостроковий борг країни в 2009 році на 76%. Це нижче, ніж у 2008 році (88%), але вже в 2010 році очікується збільшення валютних резервів НБУ на $3,2 млрд (+10,9%) - до $32,51 млрд. В 2010 році МВФ обіцяє макроекономічну стабільність.
Після падіння реального ВВП на 8% може початися зростання - у межах 1% - і зниження інфляції до 8%. Падіння реальної зарплати буде меншим - 2,5% порівняно з 11,2% цього року.
Експерти вважають, що виконання Україною умов МВФ несуттєво вплине на економіку. "Більшість вимог спрямована на стратегічний розвиток країни і не вплине на процеси в найближчому майбутньому. Виняток - обмеження зростання грошової маси. Це дуже важкий крок, але він убезпечить країну від прискорення інфляції і подальшої девальвації гривні", - упевнений аналітик ІГ "Сократ" Михайло Сальников. Вимогу обмежити зростання грошової маси активно критикує опозиція. "Жорсткість максимального зростання монетарної бази не дозволяє направити гроші в інфраструктурні проекти і тим самим підтримати ключові галузі вітчизняної економіки", - говорить заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.
За словами секретаря комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Юрія Полунєєва (БЮТ), коаліції буде дуже важко добитися термінового прийняття двох банківських законопроектів, від яких залежить одержання траншу МВФ. "Розуміючи їх важливість, будемо працювати з усією рішучістю, - пообіцяв депутат. - Але це дуже складні питання, особливе оприлюднення реальних власників банків - багато з них сидять у Верховній Раді".
Наближення президентських виборів ставить під загрозу своєчасне одержання четвертого траншу для підтримки курсу гривні. Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин допускає, що у випадку формування коаліції Партії регіонів і БЮТ частина умов МВФ буде переглянута. Такої ж думки дотримується пан Кінах: "Безумовно, ми будемо проводити жорстку дискусію, доводячи необхідність вилучення цієї вимоги (щодо зростання грошової маси) з меморандуму".
"МВФ одного разу уже пішов на поступки, дозволивши підвищити дефіцит бюджету. Можливо, він поступиться і цього разу. Багато в чому це буде залежати від стану економіки під кінець року", - відзначає аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас