Важкі резерви — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Важкі резерви

Валюта
3771
Банкіри вмовили Президента і главу НБУ переглянути правила гри на валютному ринку. Можливо, банкам не доведеться продавати близько $3 млрд із власних резервів
Балансування
Як стало відомо, Нацбанк планує внести зміни у свої постанови №107, 108 і 109 (регулюють валютний ринок), прийняті наприкінці лютого поточного року. Відповідну заяву зробив голова НБУ Володимир Стельмах під час зустрічі із Президентом України Віктором Ющенком минулого тижня.
"Обговорювалося питання необхідності змін у постанови №107 і 109 Нацбанку, якими був змінений механізм розрахунків валютної позиції банків і які стурбували банки та МВФ. Глава НБУ запевнив, що протягом 10 днів проведе консультації та ухвалить рішення, яке дозволить зняти напругу", - говориться в повідомленні прес-служби Президента. Нагадаємо: наприкінці лютого Нацбанк прийняв відразу три постанови, які в комплексі радикально змінили правила гри на валютному ринку.
Зокрема, як уже говорилося, був переглянутий механізм розрахунків валютної позиції банків. Відповідно до нових правил банкам заборонено враховувати при розрахунках цього показника резерви під кредитні операції, сформовані в іноземній валюті. Таке коректування методики призвело до автоматичного штучного завищення відкритої валютної позиції (позитивної різниці між активами і пасивами у валюті) банків, які до кризи активно кредитували в інвалюті.
Для приведення показників у відповідність новим правилам, тобто для балансування валютної позиції, цим фінустановам довелося б до 23 червня конвертувати частину своїх активів у гривню. Простіше всього для цього продати на міжбанку частину накопиченої на рахунках іноземної валюти (з так званих авуарів - накопичених резервів). Втім, як зізнався керівник великого банку з іноземним капіталом, що побажав залишитися неназваним, "є й інші схеми, що дозволяють уникнути продажу валюти і при цьому вирівняти позицію, але іноземні банки не можуть собі дозволити використовувати їх". Відмітимо: регуляторні новації Нацбанку саме й були прийняті з метою збільшити пропозицію іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку.
На думку чиновників НБУ, найчастіше фінустанови купували валюту про запас у спекулятивних цілях. Дійсно, за підсумками I кварталу 2009 р. на торгівлі валютою банківська система тільки офіційно заробила близько 2 млрд грн. Примітно, що на тлі солідних заробітків одних банків, інші зазнавали не менш вражаючих збитків.
Як би там не було, найбільше від новел регулятора постраждали банки з іноземним капіталом: вони найбільш активно кредитували населення і компанії у валюті, отже, і резерви під кредити формували теж у валюті. Станом на 1 травня поточного року загальний обсяг резервів в іноземній валюті, сформованих 13 найбільшими банками, перевищив $3 млрд. Лідерами за цим показником стали ПриватБанк, "Райффайзен Банк Аваль" і УкрСиббанк. Цікава ситуація в ПриватБанку. Він має у своєму розпорядженні найбільші резерви під кредитні операції в інвалюті - більше $600 млн станом на початок травня. При цьому залишки на ностро-рахунках (кореспондентських рахунках вітчизняних банків в іноземних фінустановах. - Ред.) на цей же період не перевищили $90 млн. Деякі банкіри говорять, що ПриватБанк одним з перших розпродав накопичену валюту, відразу після прийняття постанови НБУ. Цим і пояснюється зміцнення гривні, спостережуване останніми місяцями. Одержати коментарі керівництва ПриватБанку із цього приводу під час підготовки матеріалу не вдалося.
У той же час найбільш негативно на "валютні" постанови НБУ відреагували іноземні банки. Представники іноземних банків заявили, що не мають у своєму розпорядженні валютної готівки на рахунках. За їхніми словами, майже вся валюта, за рахунок якої сформовані резерви під кредитні операції, уже розміщена в кредитах. Тому для балансування валютної позиції в стислий термін їм нічого не залишається, як залучати валюту від материнських структур і відразу продавати її на валютному міжбанку. За різними оцінками, банки повинні були за два місяці розпродати $2-4 млрд.
За словами Бориса Тімонькіна, голови правління Укрсоцбанку (м.Київ; з 1991 р.; близько 10 тис.люд.), його банк протягом місяця повинен продати валюту на $60 млн. "З якого дива? Ми вже ввезли валюту в країну, роздали її у вигляді кредитів, а тепер повинні привезти ще й продати на міжбанку?!" - обурюється банкір. У свою чергу, Сергій Наумов, голова правління УкрСиббанку (м.Харків; з 1990 р.; більше 10 тис.люд.), говорить, що його банку доведеться продати близько $400 млн. "Звідки їх взяти? УкрСиббанк - найбільший гравець на іпотечному ринку, у нас найбільша частка валютних кредитів", - пояснює пан Наумов настільки істотні відмінності від того ж Укрсоцбанку. Слід зазначити, що чисто технічно в залученні валюти проблем немає, адже останнім часом іноземці активно капіталізують своїх українських "доньок" за рахунок субординованого боргу.
За зізнанням одного з банкірів, працює проста схема: іноземний банк вливає гроші у свою дочірню компанію через субборг, а вона розміщує ці ж гроші на депозиті в материнському банку. Така операція дозволяє підвищити капіталізацію українського банку, але при цьому материнський банк фактично не розлучається із грішми. Однак перспектива продажу валюти, що надійшла в українські банки через субборг, не влаштовує акціонерів українських банків з іноземним капіталом. Справа в тому, що, виконуючи таку операцію, вони не тільки не одержують гроші назад на свої рахунки, але й мають курсові ризики. У випадку девальвації гривні іноземцям загрожують значні втрати. У зв'язку з цим 10 банків з іноземним капіталом звернулися у МВФ, щоб з його допомогою вплинути на НБУ.
"Наша банківська група вважає, що такий регулятивний хід НБУ не відповідає міжнародній практиці, тому ми звернулися до Нацбанку із пропозицією переглянути свою позицію", - говорить Володимир Лавренчук, голова правління "Райффайзен Банку Аваль" (м.Київ; з 1992 р.; близько 17 тис.люд.). Схоже, що Нацбанк внесе деякі зміни в методику розрахунків валютної позиції, крім того, продовжить перехідний період на чотири місяці - до кінця жовтня 2009 р. Однак Сергій Наумов оптимізм не випромінює: "Мені здається, буде просто продовжений термін перехідного періоду. Але нас такий компроміс не зовсім улаштує, ми будемо намагатися максимально нівелювати наслідки - будемо домовлятися".
Справи авуарні
Як удалося з'ясувати, насправді на ностро-рахунках в інвалюті акумульовані значні кошти. Авуари тільки 13 найбільших банків на початок травня склали $2,2 млрд + EUR0,5 млрд. Це в цілому еквівалент $3 млрд (див. "Обсяги інвалюти…").
Найбільше валюти акумулював Промінвестбанк (ПІБ) - $760 млн. Проте, за словами В'ячеслава Юткіна, першого заступника голови правління ПІБа (м.Київ; з 1992 р.; близько 10 тис.люд.), у банку немає проблем з виконанням вимог НБУ. "У нас невеликий портфель кредитування у валюті, тому й резерви невеликі ", - говорить банкір. "Райффайзен Банк Аваль" нагромадив на рахунках майже $400 млн, "Альфа-Банк (Україна)" - майже $340 млн. Відзначимо, що цей банк 8 травня погасив єврооблігації на $100 млн. Серед лідерів за розмірами авуарів також фігурують "ВТБ Банк" і УкрСиббанк - у них авуари перевищують $300 млн.
На порядок менші залишки на своїх коррахунках тримають "ОТП Банк" і банк "Форум". Причому, цікава деталь, у квітні в багатьох з перерахованих банків спостерігався помітний приріст коштів на коррахунках. Банкіри пояснюють таке нагромадження двома факторами. "По-перше, у нас є зобов'язання за синдикованими кредитами, які потрібно виконувати вчасно. По-друге, норми НБУ існують, поки їх ніхто не скасовував, от ми й готуємося виконувати їх. Не можна ж до останнього відкладати підготовку. А раптом нам не вдасться відговорити Нацбанк", - міркує Володимир Лавренчук.
Відзначимо: "Райффайзен Банк Аваль" найближча виплата за синдикованим кредитом - $83,5 млн - чекає лише 24 липня. Подібні аргументи наводить і керівництво УкрСиббанку. "Кошти були акумульовані для погашення синдикованого кредиту. Так що ці гроші пішли - зараз їх немає", - говорить Сергій Наумов. Дійсно, 16 травня в УкрСиббанку прийшов термін виплати синдикованого кредиту на $250 млн.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас