Прогноз: Восени гривня ослабне — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз: Восени гривня ослабне

Валюта
6432
Восени гривні загрожує девальвація. Про це свідчать результати експертного опитування, проведеного виданням "Деньги". Думки експертів розділилися лише із приводу швидкості падіння гривні.
Керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс Клуб" Микола Івченко вважає, що влітку долар буде поводитися цілком пристойно: "Ми прогнозуємо, що ситуація буде стабільною, протягом мінімум двох-трьох найближчих місяців".
З ним солідарні й інші аналітики. "Можна говорити про те, що в липні, якщо не відбудеться ніяких різких змін у політичному і економічному житті країни, буде досягнутий той рівень курсу, за яким можна переводити частину заощаджень із гривні в інші валюти", - говорить заступник начальника казначейського управління банку ПУМБ Антон Стадник.
Оптимісти вважають, що до середини літа курс гривні до долара може досягти рівня 7-7,5 гривні.
Але не всі аналітики настільки оптимістичі. "Найближчим часом на ринку очікується надлишкова пропозиція долара. Але цілком очевидно, що Нацбанк буде викуповувати (уже викуповує) цей надлишок у резерви, тому не варто очікувати подальшого зниження курсу влітку", - вважає економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Андрій Пархоменко. Крім того, і сам Нацбанк зараз проти значного посилення і ослаблення гривні.
А от восени для вітчизняних підприємств настануть терміни погашення зовнішніх позик. Компаніям і банкам доведеться скуповувати валюту в великих кількостях, що розбалансує ринок. Ще один фактор - президентські вибори, що наближаються. "Панічні настрої в населення вочевидь зростуть. Люди почнуть згадувати сценарії 2004 року, і за півтора-два місяці до виборів почнуть нарощувати обсяги придбання готівкової валюти. Це може призвести до зростання курсу на 20-30 копійок", - говорить Івченко.
Природно, не останню роль у сформованій ситуації, відіграє Міжнародний валютний фонд. Від нього ніхто не очікував такого єднання із НБУ і згоди зі значною жорсткістю валютного контролю. "НБУ буде намагатися регулювати обмінний курс за допомогою ринкових інтервенцій за підтримки траншів МВФ, однак ми сумніваємося в можливостях НБУ утримувати поточний курс через швидкість, з якою зменшуються валютні резерви, і негативного поточного балансу, який ми очікуємо в 2009 році", - вважає Агшин Мірзазаде, директор аналітичного департаменту Foyil Securities.
Крім того, скептики із сумнівом ставляться до перспективи нарощування припливу валюти в Україну. "Монетарна політика НБУ із приводу грошового голоду в країні, у промисловості та у народному господарстві в цілому привзодить до того, що долар уже нікому не потрібний. А якщо він не потрібний, то не потрібне і виробництво. І надалі ми будемо мати великі ризики з надходженням валюти", - журиться екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко.
У підсумку НБУ може вкторе спробувати "влити" гривню в економіку, що підвищить ризик її девальвації.
Так що ж чекати від курсу до кінця 2009 року? Аналітики, винувато посміхаючись, скупляться на прогнози, не бажаючи приписувати собі заслуги синоптиків. За підсумками року вони обіцяють курс гривні проти долара в межах 9,2-9,3 гривні, євро - 12-12,6 гривні.
Але є й інші думки - деякі аналітики знижують прогноз курсу гривні до долара до 8,2-8,5. Підтримують цю точку зору й в Foyil Securities, очікуючи обмінний курс на рівні 8,7 гривні за долар під кінець року, і в банку "Хрещатик", припускаючи за підсумками року 7,9 гривні за долар. Але так оптимістичні далеко не всі, вважаючи, що гривня знеціниться набагато сильніше. "Що стосується співвідношення гривні до долара - це 13,75-14,20, а до євро - 15-17 гривні", - впевнений заступник директора керуючої компанії "Таск-Інвест" В'ячеслав Бурлака.
Природно, курс показує стан економіки України і торговельного балансу. Тому якщо криза буде збільшуватися, то й гривня продовжить девальвувати. Крім того, не варто забувати, що цього року Україна буде гасити борги, які, за різними оцінками, становлять 20 мільярдів доларів, а це може спровокувати стрибок курсу навіть у третьому кварталі цього року до рівня 9,0-9,5 гривні за долар і 13 гривні за євро.
Незважаючи на це, банкіри рекомендують населенню обидві валюти для заощаджень. "Враховуючи, що поки банки, зазнаючи певний ресурсний голод, дають непогані ставки за депозитами і внесками у доларах США, я б сформував депозитний портфель у надійному банку приблизно в наступній пропорції: 50% - гривні, 30% - долари США, 20% - євро і золото", - підказує директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.
А от сидіти й чекати "5,05" за долар і "7" за євро, на жаль, не варто. Експерти розводять руками, мовляв, це пройдений етап для нашої валюти, такі курси не повернуться навіть при найбільш стрімкому виході України із кризи.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас