9,4 мільярда гривень на трьох — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

9,4 мільярда гривень на трьох

Казна та Політика
9927
Учора Експертно-аналітична рада з питань участі держави в капіталізації банків схвалила виділення держдопомоги першим трьом банкам. На крок ближче до фінансового оздоровлення стали Укргазбанк, Родовід Банк і банк "Київ".
Як повідомило "Делу" джерело в Кабміні, інвестиції уряду в капітал Родовід Банку складуть 2,8 мільярда гривень, у банк "Київ" увіллють 3,4 мільярди. В обмін на це у власність держави перейде 99,9% акцій кожного з банків. Укргазбанк одержить 3,2 мільярди гривень, до держави перейде 84% акцій фінансової фінустанови. Крім того, у найближчі дні в Укргазбанк буде введена тимчасова адміністрація.
Суму запланованої фінансової допомоги від держави представники банків оцінили по-різному. Якщо в Укргазбанку і банку "Київ" її вважають достатньою, то в Родовід Банку розраховували на більше. Тимчасовий адміністратор Родовід Банку Віктор Кравець вважає, що виділених 2,8 мільярда гривень для повного фінансового оздоровлення банку буде недостатньо. "Дарованому коневі в зуби не дивляться, заберемо все до копієчки. Але цього вистачить тільки на якийсь час, для старту", - говорить Віктор Кравець. Він вважає, що головне - не сума рекапіталізації банку, а сам процес, який повинен стабілізувати ситуацію в банку.
З перших трьох претендентів на рекапіталізацію найбільшу суму коштів планується виділити банку "Київ" - 3,4 мільярди гривень. Тимчасового адміністратора банку "Київ" Віктора Мироненка ця сума цілком задовольняє: "Математика показала, що цієї суми буде досить для забезпечення ліквідності банку і підтримки капіталу".
Задоволені і в Укргазбанку. "Проговорювалася на засіданні ради сума 3,2 мільярди гривень, нам її вистачить із головою", - стверджує почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль. Нагадаємо, ще два місяці тому потреба банку в капіталі оцінювалася в 1,5 мільярди гривень. Правда, змінився і розмір пакета акцій банку, який передається в держвласність. За інформацією "Дела", в обмін на 3,2 мільярди гривень власникам Укргазбанку доведеться уступити державі не 75% акцій, як планувалося раніше, а 84%. Правда, Василь Горбаль стверджує, що поки ще це питання до кінця не вирішено.
"Сьогодні експертна рада затвердила тільки параметри емісії, необхідної для рекапіталізації. Про відсотки як про довершений факт ми зможемо говорити після емісії. Кабмін затверджує параметри грошові, а як буде закрита емісія, можна буде говорити після надходження документів у НБУ і Держкомісію з цінних паперів", - говорить банкір.
Нагадаємо, останнє слово в процесі рекапіталізації повинен сказати Кабмін. Тільки після його "візи" Мінфін має право перерахувати кошти держбюджету або провести емісію держоблігацій для формування статутних фондів банків, що рекапіталізуються. Засідання уряду з цього питання спочатку планувалося на завтра, але після Експертно-аналітичної ради його перенесли на п'ятницю. "Хотіли провести засідання Кабміну в середу, але відвоювали на п'ятницю. Хоча можемо й не встигнути закінчити з реструктуризацією зовнішньої заборгованості банків і оформити всі необхідні документи. Тоді засідання буде в суботу", - пояснило джерело в Мінфіні.
Якщо уряд на цьому тижні прийме остаточне рішення щодо рекапіталізації банків, кошти держави заведуть у банки не пізніше серпня. "За процедурою, гроші в банк повинні зайти протягом двох місяців після засідання Кабміну", - говорить Віктор Мироненко.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас