Укрпромбанку не дають заправитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрпромбанку не дають заправитися

Кримінал
9663
Як стало відомо Комерсант-Україна, 29 травня Господарський суд Києва визнав недійсними іпотечні договори Укрпромбанку з декількома нафтовими компаніями, що входять у групу "Альфа-нафта", і вивів заправки ANP з банківської застави. В Укрпромбанку оскаржать рішення суду, тому що побоюються, що в такий же спосіб будуть виведені всі застави "Альфа-нафти" на суму 6 млрд грн. Експерти вважають, що ноу-хау "Альфа-нафти" скористаються багато клієнтів банків, які не мають наміру погашати кредити.
У розпорядженні Комерсант-Україна виявилася копія рішення Господарського суду Києва №30/90 від 29 травня, яким суд схвалив вивід з Укрпромбанку застав компанії "Суми-Петрол", що входить у групу компаній "Альфа-нафта". У рішенні суду стверджується, що 27 травня 2008 року компанія "Альфа-Черкаси" уклала генеральний кредитний договір з Укрпромбанком, за яким майновим поручителем 10 червня виступила "Суми-Петрол". Але 31 липня "Альфа-Черкаси" уклала з Укрпромбанком додатковий кредитний договір, про що не повідомила поручителя - компанію "Суми-Петрол". Уже 22 грудня "Альфа-Черкаси" збільшила кредитний ліміт за договором з 40 млн грн до 106 млн грн. Суд дійшов висновку, що "забезпечення за іпотечним договором не існуючого на момент його виконання зобов'язання або зобов'язання за договором, який може бути укладений у майбутньому, суперечить вимогам існуючого законодавства", і задовольнив вимоги позивача - "Суми-Петрол", - повернувши в його власність заправки ANP і прилеглі до них будівлі.
Третьою особою в справі виступив Національний банк, який торік кредитував Укрпромбанк, а в січні 2009 року ввів у нього тимчасову адміністрацію. "Альфа-Черкаси" погоджувалася з тим, що всі договори відповідали дійсності, але не була на засіданнях суду, які тривали з лютого, попросивши прийняти рішення без її участі.
Представники Укрпромбанку багаторазово просили госпсуд відсторонити від справи суддю Ващенко Т. М., звинувачуючи її в упередженому ставленні, але замголови суду відхиляв їхні прохання. "Коли суддя вирішила, що вона нарешті винесе рішення, на це засідання була запрошена міліція з кийками, хоча це лише господарський суд, - заявив один з радників тимчасового адміністратора Укрпромбанку, що представляв банк у суді. - Нам навіть не дали слова, а потім вивели із залу, сказавши, що через три години суддя оголосить рішення. Крім того, було викликано наряд Шевченківського райуправління ГУВС, який перебував у дворику суду, оскільки там зібралися вкладники".
За даними НБУ, за обсягом депозитів фізичних осіб Укрпромбанк на 1 квітня був на шостому місці серед усіх банків з портфелем у розмірі 7,3 млрд грн. За даними тимчасового адміністратора Костянтина Раєвського, більше 40% активів (9,93 млрд грн) банку - кредити під заставу заправок ANP.
За словами представника Укрпромбанку, усі фігуранти кредитних справ входять у групу компаній "Альфа-нафта", а до кінця 2008 року ними володіли нинішні реальні власники банку. "За нашими даними, ці компанії були продані і зараз контролюються групою 'Приват', - сказав він. - У групу компаній 'Альфа-нафта', або інакше 'Петрол', входить близько 60 компаній, які активно кредитувалися в Укрпромбанку і виступали один за одного поручителями. Це прецедентні справи, якщо їх не вдасться оскаржити, то будуть інші, за якими з Укрпромбанку будуть виведені застави на загальну суму близько 6 млрд грн". На його думку, НБУ також оскаржить рішення суду, тому що під заправку було видано рефінансування. "Ми зверталися в Генпрокуратуру на ім'я Медведька. Усі 60 компаній перестали обслуговувати свої кредити - з 21 січня по них не надходить ні копійки. Перша реакція - прокуратура вступила в судові справи, можливо, підуть кримінальні справи", - вважає він.
Нагадаємо, 13 січня в. о. голови правління Укрпромбанку був призначений колишній топ-менеджер ПриватБанку Віктор Дьоргун. Перший заступник голови правління ПриватБанку Тимур Новіков заперечує причетність до "Альфа-нафти". "Я не маю ніякого відношення до цих компаній, і представники ПриватБанку теж. Можливо, вони мають тільки якісь рахунки в нашому банку", - заявив він.
А юристи називають рішення госпсуду прецедентом, який тепер може повторитися і в інших судах. "Усі клієнти банків намагаються знайти побільше вразливих місць у кредитних договорах, - відзначив партнер юркомпанії Astapov Lawyers Олег Мальський. - Багато іпотечних договорів прописуються так, щоб їх потім можна було оскаржити. Суд заглибився в техніку і забув те, що іпотекою можуть забезпечуватися і майбутні зобов'язання. Створивши такий прецедент, дуже багато клієнтів інших банків можуть піти цим шляхом".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас