Задарма не потрібно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Задарма не потрібно

6112
Агентство Standard & Poor's підтвердило довгочасні кредитні рейтинги банку "Надра" на рівні SD (вибірковий дефолт) і відкликало їх на прохання банку.
Минулої п'ятниці міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підтвердило довгочасні кредитні рейтинги банку "Надра" (Київ) на рівні SD (вибірковий дефолт) і відкликало їх на прохання банку, повідомило агентство. "В результаті відкликання банк "Надра" більше не є предметом моніторингу Standard & Poor's",- говориться в повідомленні. У січні банк відмовився від послуг Fitch. Агентство Moody's продовжує підтримку рейтингу.
У самому банку пояснюють відмову від рейтингу наявністю тимчасової адміністрації і несприятливою кон'юнктурою на ринку зовнішніх позик. "На цей момент банк працює в умовах тимчасової адміністрації й проходить відповідну реорганізацію своєї діяльності, а також впроваджує комплекс заходів щодо підвищення показників ефективності й ліквідності. У комбінації з несприятливою кон'юнктурою на міжнародних ринках капіталу ці фактори обумовлюють доцільність припинення співробітництва з міжнародними рейтинговими агентствами на цьому етапі",- говориться в повідомленні банку "Надра".
Він став 11-м банком і 17-м емітентом, який вирішив призупинити співробітництво з міжнародними рейтинговими агентствами. Деякі банки, наприклад, ПУМБ, "VAB Банк" і Кредитпромбанк, також пояснювали відмову від рейтингу відсутністю необхідності в ньому через неможливість залучати нові зовнішні кредити. "Коли доступ до світових ресурсів практично закритий для більшості банків із країн, що розвиваються, доцільність підтримки рейтингу зникає",- говорить Тарас Кияк, заступник голови правління "БМ Банку". За даними НБУ, у першому кварталу сальдо зовнішнього кредитування банків і реального сектору склало мінус $800 млн.
Не можна скидати з рахунків й іміджеві міркування, пов'язані зі зниженням рейтингів корпоративних позичальників слідом за суверенними рейтингами. У випадку з банком "Надра" це міркування особливо актуально, оскільки в березні S&P знизило рейтинг до рівня вибіркового дефолту. Нижче рейтинг тільки в "Родовід Банку" - D (дефолт) від агентства Fitch.
У деяких банках також нагадують про колишні невдачі самих агентств. "Чому вони вчасно не понизили рейтинги America West Bank, Silverton Bank і Lehman Brothers? Де тоді був авторитетний аналіз? Напрошується висновок - гріш ціна їх рейтингам",- вважає Маргарита Бондаренко, керівник відділу комунікацій "ОТП Банку".
Втім, багато інших банків, в основному з іноземним капіталом, поки що не збираються відмовлятися від рейтингів. "Рейтинг - це дисципліна. Він змушує компанію презентувати себе грамотно і стабільно, допомагає менеджменту все робити правильно. Якщо в країні буде менше відрейтингованих компаній, це буде маргіналізувати її з погляду іноземного інвестора",- вважає Жак Мун"є, голова правління "Каліон Банку (Україна)".
З іншого боку, ніщо не заважає емітентам відновити рейтингування, як тільки ситуація покращиться. "Надалі банк залишає за собою право повернутися до питання поновлення співробітництва з рейтинговим агентством Standard & Poor's",- говориться в повідомленні банку "Надра". Аналогічними застереженнями у свій час супроводжувалися відмови від рейтингів таких банків, як Кредитпромбанк, ПУМБ і Укрсоцбанк. Втім, про всяк випадок деякі емітенти вирішили не спалювати мости зовсім. З 17 емітентів, які відмовилися від рейтингів одних агентств, у десяти залишилося по рейтингу від їх конкурентів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас