"Родовід" втрачає зв'язок з державою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Родовід" втрачає зв'язок з державою

9647
Менеджмент фінансової установи не досяг реструктуризації заборгованості за кредитами американської компанії Cargill, і тепер Кабмін може відмовити йому в капіталізації.
Один із чиновників Мінфіну в розмові з кореспондентом повідомив, що за підсумками сьогоднішнього засідання уряду з питань рекапіталізації рішення щодо держпідтримки може бути прийняте тільки щодо двох банків - Укргазбанку і банку "Київ". "Родовід Банк" не врегулював питання щодо реструктуризації зовнішніх боргів, тому рішення щодо участі держави в його капіталі може бути прийняте тільки умовно,- говорить чиновник.- Ми рекапіталізуємо банк, як тільки буде ухвалено рішення щодо реструктуризації його боргів".
Тим часом, як повідомило джерело в самому "Родовід Банку", власникам і тимчасовому адміністраторові ніяк не вдається досягти домовленості щодо реструктуризації боргів із зовнішніми кредиторами, одним з яких є компанія Cargill. За інформацією "ЕІ" американська фінансова компанія, якій "Родовід Банк" заборгував близько $6 млн. лінією торговельного фінансування, не погоджується на пролонгацію кредиту. "Через це в нас виникають складнощі й з реструктуризацією синдикованого кредиту на $17 млн.- кредитори вичікують на поведінку Cargill",- розповідає один із працівників "Родовід Банку".
В результаті банк Сергія Бубки може опинитися за бортом процесу рекапіталізації. Причому як з боку держави, так і з боку приватних інвесторів. За словами одного з менеджерів "Родовід Банку", корпорація "Істіл", яка мала намір увійти в капітал банку на правах міноритарного акціонера, якщо його підтримає держава, через відкладені умови рекапіталізації (держава входить у його капітал, але тільки після того, як банк реструктуризує борги) перервала переговори щодо участі у капіталі банку. "Виходить, що відкладена умова рекапіталізації ставить банк у невигідні умови, тому що ми не знаємо, з якою групою приватних інвесторів продовжувати далі - одні з них прагнуть працювати з державою, а інші ні",- скаржиться менеджер.
Опитані експерти очікують, що затягування процесу рекапіталізації банків рано чи пізно приверне особливу увагу Міжнародного валютного фонду, який буде вимагати від уряду компромісних рішень. "Якщо зараз Мінфін може дозволити собі жорстко розмовляти з іноземними кредиторами і наполягати на реструктуризації боргів, то із втручанням МВФ українській стороні доведеться піти на умови закордонних кредиторів і повертати їм борги за рахунок держбюджету",- говорить директор фінансової компанії "Фактор" Георгій Кононов. Він вважає, що Cargill як американська компанія обов'язково буде натискати на експертів МВФ, що курирують процес рекапіталізації в Україні. "Але як тільки держава піде на переважні умови для Cargill, погашення боргів зажадають і інші кредитори - у результаті зарахований на рахунки Держказначейства транш МВФ в $1,4 млрд. повністю буде витрачений на погашення боргів націоналізованих банків",- вважає експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас