Путін: Проблема транзиту газу через Україну стосується Європи, вирішувати її потрібно спільними зусиллями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін: Проблема транзиту газу через Україну стосується Європи, вирішувати її потрібно спільними зусиллями

Енергетика
484
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін розраховує, що країни Європи візьмуть участь у вирішенні назріваючої проблеми навколо транзиту газу через Україну.
"Назріваюча проблема навколо українського транзиту винятково серйозна і стосується не тільки Росії та України. Вона стосується переважної більшості європейських країн і вирішувати її необхідно разом, спільними зусиллями, з повним розумінням відповідальності. Розраховую, що переможе саме така - здорова і прагматична логіка", - говориться в заяві В.Путіна, розміщеній в п'ятницю на його офіційному сайті.
Прем'єр-міністр нагадав, що 7 червня Україна повинна здійснити черговий платіж за російський природний газ, що поставляється для внутрішнього споживання і накачування в підземні сховища. "Проведені переговори показують, що з виконанням цих фінансових зобов'язань можуть виникнути проблеми. Як наслідок, зростає ризик нових збоїв у транзиті російського газу європейським споживачам", - говориться в заяві.
Путін висловив надію, що Євросоюз повернеться до обговорення цієї проблеми, хоча перша реакція європейських лідерів була, скоріше, негативною.
"Судячи з реакції європейських лідерів, Євросоюз не в змозі надати Україні необхідну фінансову допомогу. При цьому звучали посилання на гостру економічну кризу, а також на внутрішні правила і процедури ЄС, - відзначається в заяві.
"Розраховуємо, що наші заклопотаності будуть почуті та дуже серйозно відпрацьовані на засіданні Європейської Ради, яке відбудеться 18-19 червня ц.р. ", - заявляє Путін.
При цьому він попередив європейських партнерів, що "поодинці нести вантаж субсидування української економіки Російська Федерація не має наміру", хоча Москва й заявила про "готовність взяти на себе частину відповідальності і фінансових зобов'язань з врегулювання проблеми".
Путін проінформував, що в рамках пошуку виходу зі сформованої ситуації прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко запропонувала, щоб Росія здійснила передоплату за транзит газу в Європу на 5-7 років уперед на суму близько $5 млрд. Приблизно стільки ж українці повинні заплатити за російські поставки.
"Реалізація подібної схеми є малоймовірною як мінімум з трьох причин", - констатував В.Путін.
Перше - Президент України Віктор Ющенко у своєму нещодавньому виступі "по суті, оголосив такий варіант незаконним".
Друге - відповідно до підписаної 23 березня 2009 року в Брюсселі Спільної Декларації ЄС-Україна з модернізації української газотранспортної системи планується провести істотну зміну організаційної структури газового комплексу України. "Тобто, зараз ми не можемо з упевненістю сказати, з ким саме в перспективі потрібно працювати "Газпрому" щодо виконання контрактів на поставку газу Україні й забезпечення транзиту європейським споживачам", - відзначає Путін.
Третє - в умовах глобальної кризи, зниження цін на газ і обсягів продажів досить складно акумулювати таку суму, як $5 млрд.
"Оскільки українська сторона висловила сумніви в здатності здійснити поточні платежі за природний газ, ми - у рамках механізму раннього попередження між Росією і Євросоюзом щодо можливих порушень функціонування енергосистем - інформували наших партнерів про складне становище", - говориться в заяві.
Зокрема, послання спрямовані керівництву Євросоюзу - Голові КЕС Жозе Мануелу Баррозу, президентові Чехії Вацлаву Клаусу і прем'єр-міністрові Швеції Фредріку Рейнфельдту, тема поставок газу через Україну й можливі шляхи вирішення проблеми були обговорені в телефонній розмові з Ж.-М.Баррозу.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас