Європейські індекси виросли в п'ятницю на 0,1-0,7%, Stoxx 600 завершив підйомом 3-й місяць поспіль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси виросли в п'ятницю на 0,1-0,7%, Stoxx 600 завершив підйомом 3-й місяць поспіль

Фондовий ринок
100
Європейські фондові індекси виросли в останній день травня на 0,1-0,7%, Dow Jones Stoxx 600 завершив підйомом третій місяць поспіль, повідомило агентство Bloomberg. Така ситуація відзначається вперше з 2007 року.
Позитивний вплив на настрій інвесторів зробили дані про збільшення промвиробництва в Японії у квітні та більш значне, ніж очікувалося, зростання економіки Індії в першому кварталі 2009 року. Ці дані, на думку експертів, свідчать про те, що гірший період рецесії вже позаду.
Значення Dow Jones Stoxx 600 збільшилося до закриття ринку на 0,1%. Індекс злетів на 32% з 12-річного мінімуму, зафіксованого 9 березня.
"Ми бачимо появу певних імпульсів у деяких ключових сферах, які дійсно відіграють роль, - уважає глава відділу досліджень та інвестиційної стратегії Barclays Wealth Майкл Дікс. - Довіра повертається, і відраза до ризику слабшає, а це дуже гарне тло для ринку акцій".
Ціна паперів найбільшої нафтової компанії Європи Royal Dutch Shell виросла на 1,5%, Total - на 2,6%.
Вартість нафти виросла п'ятий день поспіль, причому в п'ятницю вона перевищила оцінку $66 за барель і досягла рекорду з 5 листопада минулого року. Ціна енергоресурсу за останній місяць злетіла на 29% - це рекорд місячного приросту за десятиліття.
Акції найбільшої гірничорудної компанії світу BHP Billiton збільшилися в ціні на 4%, Xstrata - на 5,9% і Antofagasta - на 5,8% на тлі подорожчання більшості кольорових металів.
Позитивний вплив на європейський ринок у другій половині дня зробило також повідомлення про те, що індекс довіри споживачів у США, що розраховується економістами Мічиганского університету, у травні виріс до максимуму з вересня минулого року - до 68,7 пункту порівняно з 65,1 пункту місяцем раніше.
Попереднє значення становило 67,9 пункту, аналітики очікували його перегляду до 68 пунктів. Довіра споживачів до економіки США зростає вже три місяці поспіль.
Котирування акцій провідних європейських виробників напівпровідників Infineon Technologies і Stmicroelectronics збільшилися відповідно на 3% і 4,3% завдяки більш сильній, ніж очікувалося, звітності американської Dell.
Виробник персональних комп'ютерів Dell за підсумками першого фінкварталу різко, на 63%, знизив чистий прибуток, але не настільки значно, як побоювалися багато інвесторів. Чистий прибуток компанії склав $290 млн, або 15 центів на акцію, проти $784 млн, або 38 центів, рік тому. Без урахування разових факторів компанія заробила б за лютий-квітень на 9 центів більше.
Виторг компанії знизився на 23%, до $12,3 млрд, через різке падіння продажів персональних комп'ютерів. Середній прогноз прибутків становив, згідно з різними опитуваннями, 22 цента при виторгу $12,6 млрд.
Крім того, на 2,4% подорожчали папери французького автовиробника Renault, що заявив про розширення співробітництва з японської Nissan Motor у рамках заходів щодо скорочення витрат.
У той же час акції Fiat подешевшали на 4,8%. Найбільший американський автовиробник General Motors домовився про продаж свого європейського підрозділу Opel з канадської Magna International, повідомив німецький телеканал N24. Fiat також був зацікавлений у покупці Opel.
Папери Enel втратили в ціні 5,4%, опустившись до 4,19 євро. Найбільша енергетична компанія Італії домовилася про продаж 80%-ї частки в італійській мережі дистрибуції природного газу за 480 млн євро двом фондам - F2i SGR і Axa Private Equity. Крім того, Enel заявила, що проведе розміщення близько 3,2 млрд акцій за ціною 2,48 євро на загальну суму 7,98 млрд євро. Така вартість є дисконтом у розмірі 44% стосовно рівня на закриття ринку в четвер - 4,43 євро.
Десять із вісімнадцяти основних фондових індексів країн Західної Європи виросли за підсумками торгів 29 травня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас