СП: Якщо "Газпром" захоче передоплату за поставки російського газу, то транзит зупиниться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СП: Якщо "Газпром" захоче передоплату за поставки російського газу, то транзит зупиниться

Енергетика
829
Перехід на систему передоплати поставок газу зупинить його транзит територією України.
Таку думку висловив керівник головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату Президента Роман Жуковський в ефірі телеканалу "Інтер".
"Якщо ми прагнемо забезпечити себе власним газом, то повинні припинити транзит, тому що газ буде рухатися зовсім у протилежному напрямку, ніж зараз", - відзначив він.
"Коли ми робили це на початку року, то в нас у сховищах було більше 30 мільярдів кубометрів, і тиск, який був у сховищах, дозволяв робити цю схему - забезпечувати нас газом, який ми накопичили", - сказав Жуковський.
"Зараз у сховищах 17 мільярдів кубометрів, а коли обсяг газу в сховищах падає нижче 20 мільярдів кубометрів, тиск уже недостатній, щоб ми могли забезпечити газом, який у нас є в сховищах", - пояснив він.
Присутній у студії перший заступник глави СБУ Валерій Хорошковський заявив, що закачування газу в сховища на осінньо-зимовий період необхідно було почати з 15 квітня.
"Якщо ми терміново не почнемо закачування газу, ми матимемо проблему взимку", - сказав він.
Крім того, Жуковський заявив, що Секретаріат Президента не може одержати інформацію про виконання бюджету.
"Вона не публікується казначейством. Ми підготували лист президента уряду, щоб нам таку інформацію надали", - сказав він.
"Прем'єр-міністр надіслала відповідь, що ця інформація повинна відправлятися міністерством фінансів, а міністерство фінансів написало, що вона повинна видаватися казначейством, а в казначействі написали, що, згідно з бюджетним кодексом, воно всю інформацію надає міністерству фінансів", - сказав Жуковський.
"Усі проблеми вирішуються за рахунок того, що використовуються накопичені кошти єдиного казначейського рахунку. Фактично, станом на 18 травня, у нас був майже нуль на рахунках казначейства", - повідомив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас