Аналітики: Темпи світового спаду економіки скорочуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналітики: Темпи світового спаду економіки скорочуються

Казна та Політика
828
Оптимізм останніх місяців на фондових ринках може бути обгрунтованим, пише газета РБК-daily. На думку закордонних експертів, компанії розпродали накопичені за час кризи товарні залишки й тепер можуть збільшити виробництво.
За словами старшого стратега BGC Partners Говарда Уілдона, темпи світового спаду скорочуються, це ще не повернення до зростання, але все-таки свідчення того, що відновлення починається. Це підтверджують й уточнені дані Міністерства торгівлі США, згідно з якими американська економіка в січні-березні скоротилася не на 6,1, а на 5,7%.
Різкий спад на початку року експерти пояснюють істотним зниженням складських запасів. На їх думку, це скоріше плюс, ніж мінус. "Ми усе більш схильні вважати, що зниження темпів скорочення запасів уже в поточному кварталі покаже, що рецесія пішла на спад. А в другому півріччі, якщо пощастить, ми побачимо вже позитивну динаміку ВВП", - відзначив старший економіст Nomura Securities International Девід Реслер.
В зоні євро дно також могло бути пройдене в першому кварталі. За його підсумками ВВП блоку звалився максимально з 1995 року - на 2,5%. Однак аналітики відзначають, що цей спад може виявитися піковим. "Темпи рецесії знижуються, і скорочення складських запасів головний тому свідок. Воно йде одночасно з уповільненням спаду в обсязі промислових замовлень. Відповідно, виробництво буде як мінімум падати значно менше", - відзначив економіст Uniсredit Марко Валлі.
Про проходження піку кризи може свідчити й пожвавлення світової торгівлі. Зокрема, відзначається зростання на ринку міжнародних морських транспортних перевезень сировини. Індекс Baltic Dry Index (BDI), що показує динаміку вартості фрахту вантажних суден, тільки за останній тиждень травня підскочив на 18%. Вперше з жовтня минулого року він перевищив позначку 3000 пунктів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас