Громадяни роздають борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Громадяни роздають борги

Казна та Політика
1992
У квітні населення вперше з вересня заплатило за послуги ЖКГ більше, ніж було потрібно. Завдяки цьому загальний борг перед комунальниками скоротився на 409 млн грн. Теплоенергетики пояснюють збільшення оплати закінченням опалювального сезону і, як наслідок, зниженням нарахувань, що дозволило споживачам частково погасити заборгованість. Найефективнішим заходом, що сприяє зростанню платежів, залишається конфіскація майна на суму боргу через суд.
Рівень оплати населенням послуг ЖКГ у квітні виріс майже на 29 відсоткових пунктів - до 120,5%, тоді як ще в березні громадяни змогли заплатити лише 91,9% нарахованих сум, повідомили в Держкомстаті. Квітнева переплата в розмірі 409 млн грн стала першою з вересня 2008 року і дозволила скоротити борг, сформований в I кварталі, на третину - до 1,046 млрд грн. Збереження боргу пояснюється тим, що в січні-квітні споживачі розрахувалися за опалення, електроенергію, газ, холодне та гаряче водопостачання, водовідвід, вивіз сміття, утримання прибудинкових територій і ліфтів на 90,5%. Загальний борг у галузі склав 9,72 млрд грн.
Найбільші переплати у квітні були за газ (+51,8%), гаряче водопостачання та централізоване опалення (+34,7%). Менше необхідного населення заплатило за вивезення сміття (-20,9%) і холодне водопостачання (-13,5%). З 27 регіонів у квітні не змогли повністю провести обов'язкові платежі тільки жителі Севастополя (сплачено 88,8% від нарахованих сум), Волинської області (91,3%) і Києва (96,6%). А більше необхідного за чотири місяці заплатили в Тернопільській, Львівській і Закарпатській (100,4-104%) областях.
Учасники ринку ЖКГ пояснюють збільшення платежів завершенням у середині квітня опалювального сезону. "У населення різко зменшилися суми нарахувань (на 36%), що дозволило споживачам почати розраховуватися за борги, що накопичилися з минулого сезону,- відзначив керівник львівського теплокомуненерго (ТКЕ) Ігор Марчак.- Крім того, люди побоюються судових санкцій стосовно злісних неплатників. Ми не побоялися скористатися вже діючою в Івано-Франківську схемою - судові виконавці конфісковують майно неплатників на суму боргу". Один з учасників ринку, який побажав залишитися неназваним, повідомив, що іноді ТКЕ йдуть на радикальніші заходи: "У деяких західних областях, щоб не доводити справу до судових розглядів, у боржників відбирають як заставу паспорт або коштовні речі і повертають тільки після повного погашення заборгованості".
Вирішення питань за допомогою судів підтвердив і керівник закарпатського ТКЕ Арсеній Блащук. "Нам іноді доводиться звертатися до послуг судових виконавців у випадку злісних неплатежів, але одержати свої гроші з використанням такої схеми важко - за конфісковане майно ще треба виручити гроші,- сказав Блащук.- Люди самі почали відповідальніше ставитися до оплати - ніхто не прагне залишитися без води і тепла". В інших областях з низькими показниками розрахунків не поспішають вдаватися до судових санкцій. "Область розраховується за теплову енергію на 60-70%, місто - на 80%. Хоча навантаження нарахувань спало, людям усе ще важко розраховуватися з боргами через високі тарифи, особливо в області. Але ми продовжуємо вести роз'яснювальну роботу і поки не збираємося конфісковувати в незаможних людей їх убоге майно",- пообіцяв директор полтавського ТКЕ Леонід Братиков.
Частка боргу населення в структурі заборгованості за надані житлово-комунальні послуги на 1 квітня становила майже 70%, або 7,75 млрд грн, підрахувало Міністерство з питань ЖКГ. Серед найбільших боржників: промислові підприємства (2,33 млрд грн), установи, фінансовані з державного (336 млн грн) і місцевих (290,3 млн грн) бюджетів.
Борг з оплати субсидій і пільг склав лише 3,38% сумарного боргу перед галуззю в 11,08 млрд грн. При цьому підприємства ЖКГ повинні постачальникам енергоресурсів більше - 11,28 млрд грн. Найбільші борги сформовані за спожитий газ (3,99 млрд грн), електроенергію (1,82 млрд грн) та інші енергоносії, в основному вугілля і мазут (2,84 млрд грн).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас