Суд "спише" громадянам Росії борги в 50 тис. рублів і більше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд "спише" громадянам Росії борги в 50 тис. рублів і більше

Казна та Політика
1176
Росіяни, що заборгували 50 000 руб. і більше, зможуть легально позбутися боргу через суд, пишуть Відомості. Видання посилається на текст останньої версії законопроекту "Про реабілітаційні процедури, застосовувані до громадянина-боржника".
Цей документ був погоджений Вищим арбітражним судом і розісланий на міжвідомчі узгодження. За словами заступника директора департаменту Мінекономрозвитку Дмитра Скрипичникова, він уже влітку буде внесений в уряд. Він відзначив, що виправлення в першу чергу дозволять реструктуризувати борг тим, чиє майно дорожче боргу, а якщо значний кредит виданий позичальникові, у якого нічого не було, це помилка банку і треба дати такій людині списати борг.
Згідно із цим законом, процедуру банкрутства в арбітражному суді можуть ініціювати і кредитор, і боржник, якщо не погашена протягом півроку заборгованість перевищила 50 000 руб. При цьому при подачі заяви в боржника повинні бути кошти на оплату двох місяців роботи арбітражного керуючого (20 000 руб.) і опублікування інформації про відкриття виробництва, пише видання.
Після цього може бути або проведена реструктуризація боргу терміном до п'яти років, або він буде списаний через конкурсне виробництво. План реструктуризації потрібно надати не пізніше 50 днів після опублікування інформації про початок виробництва. У той же час, визнання неплатоспроможним не звільнить від відшкодування збитку заподіяного життю або здоров'ю, компенсації морального відшкодування, аліментів та від інших вимог, нерозривно пов'язаних з особистістю кредитора.
У законопроекті передбачається також те, що у випадку невдалої реструктуризації не можна конфіскувати єдине житло і земельну ділянку, якщо тільки вони не заставні за іпотекою, гроші в сумі не більше 25 000 руб., предмети особистого користування (одяг), побутову техніку до 30 000 руб., професійне обладнання (у таксиста - автомобіль), повідомляють Відомості. Звільнятися від боргу можна не частіше ніж раз на п'ять років.
За оцінками Центробанку, до 1 березня протермінована заборгованість фізичних осіб досягла 174,5 млрд. руб. або 4,4% виданих кредитів.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас