"Газпром" залишить Україну без авансу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" залишить Україну без авансу

Енергетика
1358
Російський "Газпром" відмовляється авансом оплачувати транзит газу територією України в 2010-2014 роках. Ця схема могла б допомогти Києву оплатити його закачування в підземні сховища, але Росія не прагне кредитувати "Нафтогаз" на тлі загрози поділу компанії відповідно до брюссельської декларації й пропонує Євросоюзу спільно знайти для України $4,2 млрд. Розв'язати це питання на саміті ЄС 18-19 червня пообіцяв прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі.
У п'ятницю віце-прем'єр Російської Федерації Ігор Сечін розповів про пропозиції глави уряду РФ Володимира Путіна, направлених главі Єврокомісії Жозе Мануелу Баррозу, президентові Чехії Вацлаву Клаусу, уряду Швеції, яка через місяць змінить Чехію на посаді голови Євросоюзу, і прем'єр-міністру Юлії Тимошенко. За словами Сечіна, мова йде про створення міжнародного пулу з кредитування закупівель газу Україною на $4,2 млрд. Ця сума необхідна Києву для закачування газу в підземні сховища з метою безперебійного забезпечення транзиту в опалювальний період.
"Чим швидше почнеться закачування, тим стабільнішим буде транзит газу в Європу взимку",- пояснив Ігор Сечін. Він не уточнив, хто ввійде в пул, але пообіцяв, що Росія обов'язково буде в ньому брати участь. Інший чиновник повідомив, що учасники пулу були оголошені в січні президентом РФ Дмитром Медведєвим. Тоді німецька E.On і італійська ENI висловили готовність підтримати ініціативу Росії щодо створення міжнародного транзитного консорціуму.
Глава уряду Італії Сільіио Берлусконі напередодні заявив, що Україна "перебуває в жахливих економічних умовах" і не може гарантувати оплату поставок газу з Росії. "Росія звернулася до Європи із проханням розділити витрати навпіл. На наступній сесії Європарламенту на рівні глав держав і урядів я представлю цю пропозицію, щоб ЄС розпочав вирішення проблеми, що стосується багатьох країн Європи",- наводять слова Берлускони італійські ЗМІ. Єврокомісар Жозе Мануел Баррозу підтвердив, що це питання буде обговорюватися на саміті ЄС 18-19 червня.
За оцінками Центру енергетичних досліджень, у травні Україна імпортувала 2,3 млрд кубометрів газу вартістю $625 млн. Але споживання в країні не перевищить 2 млрд кубометрів, причому з них тільки 1 млрд кубометрів газу буде імпортним. Навіть за умови оплати споживачами 100% відібраного газу НАК "Нафтогаз України" отримає лише $350 млн доходу. У НАК коментувати ці цифри відмовилися. Але джерело в компанії підтвердлов: "Порядок правильний, проблеми є". Радник прем'єр-міністра, член комітету Верховної Ради з ПЕК Олександр Гудима говорить, що кошти можуть бути залучені у вигляді кредиту одного з контрольованих державою банків - Ощадбанку або Укрексімбанку.
У квітні "Газпром" видав "Нафтогазу" аванс за транзит газу до кінця 2010 року, але ці гроші вже витрачені. Тиждень тому Володимир Путін обговорював з Юлією Тимошенко можливість авансів за транзит в 2010-2014 роках. Але два менеджери "Газпрому" повідомили, що від цієї ідеї вирішено відмовитися. Згідно із брюссельською декларацією, підписаною Україною і ЄС 23 березня, в 2010 році "Нафтогаз" буде розділено за видами діяльності. В "Газпромі" вважають, що нові структури можуть не виконати зобов'язання колишнього позичальника.
Сечін підтвердив, що російська сторона вважає "високими ризиками перспективи зміни структури управління газотранспортною системою України" і намір президента Віктора Ющенка оскаржити домовленості з Росією щодо газу. Джерело в "Нафтогазі" запевнило, що поки підготовка компанії до поділу не ведеться. Але це питання може вирішувати вже інша команда менеджерів - залежно від підсумків президентських виборів.
Про намір взяти газотранспортну систему (ГТС) України під контроль відкрито заговорили в ЄС. Представник Єврокомісії з питань енергетики Жан-Арнольд Вінуа повідомив, що замість будівництва газових сховищ ЄС може інвестувати в ГТС України за умови поділу "Нафтогазу": "Усе залежить від українців, їм слід забезпечити умови функціонування ГТС відповідно до правил транспарентності ЄС".
Директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін підкреслює, що Євросоюз не запланував допомогу Україні у своєму бюджеті. Хоча ENI і "Газпром" можуть розв'язати питання у двосторонньому порядку, додає експерт. "Підписавши брюссельську декларацію, Україна погодилася рухатися в напрямку інтеграції ГТС із системою ЄС. І якщо в Європі зацікавлені в цьому, то повинні показати це, виділивши кошти,- відзначає Гудима.- Якщо ж це зроблене не буде, нам вигідніше працювати із країною, яка готова кредитувати модернізацію ГТС і закачування газу в підземні газосховища".
Наталя Гриб, Москва; Олег Гавриш
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас