Росія заспокоїлася, вирішивши, що Східне партнерство - "передбанник" назавжди? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія заспокоїлася, вирішивши, що Східне партнерство - "передбанник" назавжди?

Енергетика
704
Росія не пропонує альтернативи ініціативі Європейського Союзу "Східне партнерство".
Таку думку УНІАН висловив експерт Інформаційно-аналітичного центру з вивчення суспільно-політичних питань на пострадянському просторі Олександр Караваєв (Москва).
"Щодо питання "Східного партнерства" треба звернути увагу не на обсяги фінансової допомоги і поточний порядок денний, а скоріше на те, що в РФ не виникає порівнянної ініціативи, що стосується модернізації інститутів пострадянської влади і адміністративного управління. Саме це є полем дії багатьох європейських програм", - сказав Караваєв.
Також він вважає, що топ-еліта РФ не висловлює особливих побоювань щодо "Східного партнерства".
За його словами, спочатку, коли програма тільки оголошувалася, у публічній дискусії були деякі ревнощі - Росію знову не запросили в європейську ініціативу. З іншого боку, було присутнє й роздратування від двох факторів. По-перше, включення в партнерство Грузії, по-друге, на контрасті слабка зацікавленість європейських структур, насамперед ОБСЄ, в обговоренні ініціативи Президента РФ Дмитра Медведєва про переговори за підписанням нового Договору про європейську безпеку, додав експерт.
На його думку, зараз взяла гору думка, що "партнерство" саме по собі нічим не загрожує, враховуючи невеликий фінансовий обсяг програм.
Також Караваєв вважає, що сьогодні складно говорити про перспективи цієї ініціативи, оскільки вона тільки стартувала і уже викликала багато суперечок.
Він відзначив, що єврооптимісти вважають, що в нинішніх умовах кризи і зокрема кризи розширення ЄС, сусідів Європи однаково не можна залишати в підвішеному стані, тому "Східне партнерство" може зіграти комплексну роль - просувати глибше інституціональні зміни в країнах потенційних кандидатах на членство в ЄС. Також взаємний доступ до ринків, поглиблена зона вільної торгівлі, візові пільги, спільна енергетична політика - усе це можна розбудовувати і без вступу в союз, вважає експерт.
Караваєв відзначив, що з іншого боку, коли буде досягнутий цей результат - вступ у ЄС - ніхто не знає. "Тому, багато, тим більше євроскептики, переконані, що "Східне партнерство" є не більш ніж бюджетним замінником, сурогатом членства в ЄС. Своєрідним передбанником назавжди. Основний доводом є приклад Туреччини, яка далеко просунулася на шляху євростандартів, але так і залишилася на Сході", - сказав Караваєв.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас