Німецький кризовий банк Hypo Real Estate вимагає більше грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німецький кризовий банк Hypo Real Estate вимагає більше грошей

305
Кризовий іпотечний банк Hypo Real Estate (HRE) вимагає додаткової багатомільярдної допомоги від уряду ФРН. Навіть після збільшення обсягу основного капіталу, про який акціонери планують домовитися 2 червня, банк буде потребувати додаткових фінансових вливань, заявив голова правління HRE Аксель Віандт в інтерв'ю газеті Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "Без державної допомоги ми не зможемо продовжувати роботу", - попередив він.
Ахель Віандт висловив думку про доцільність зміни назви кредитного інституту. Він констатував, що імідж Hypo Real Estate особливо сильно постраждав всередині Німеччини, і тому правління розмірковує про альтернативні назви.
Тим часом націоналізація HRE вступила у вирішальну фазу. 2 червня акціонери на позачергових загальних зборах у Мюнхені будуть голосувати за планами федерального уряду про збільшення обсягу основного капіталу банку. В результаті держава повинна отримати 90 відсотків акцій HRE.
Великий американський інвестор Дж. Кристофер Флауерс уже заявив, що він не буде голосувати на підтримку цих планів. "Ми не підтримаємо заплановане федеральним урядом збільшення обсягу основного капіталу", - вказав він в інтерв'ю газеті Welt am Sonntag. Флауерс, однак, відзначив, що поки не ухвалено рішення і про те, щоб голосувати проти або утриматися. "Ми розглядаємо обидві опції. В остаточному підсумку, усе залежить від ходу зборів акціонерів", - пояснив він.
Під час загального засідання акціонерів уряд має намір прийняти рішення щодо збільшення обсягу основного капіталу HRE на суму до 5,6 мільярда євро. При цьому всі інші акціонери повинні не мати змоги придбати нових акцій. Єдиним покупцем повинен залишитися уряд ФРН, якому в результаті буде належати не менш 90 відсотків HRE.
Це дозволить уряду без особливих юридичних труднощів витіснути акціонерів, що залишилися, за допомогою так званої процедури "видавлювання".
Дотепер державі за допомогою викупу акцій за підвищеною ціною вдалося придбати тільки 47 відсотків акцій HRE. Це означає, що теоретично воно може програти голосування 2 червня про збільшення обсягу основного капіталу.
Однак для того щоб це відбулося, на загальних зборах повинні бути присутніми не менш 95 відсотків усіх акціонерів і голосувати проти уряду. Такий варіант є вкрай малоймовірним.
Дж. Крістофер Флауерс - один з найбільш різких критиків планів повної націоналізації HRE - уже багаторазово підкреслював, що він не буде продавати свої акції. Очолювані Флауерсом пайовики насьогодні контролюють 14 відсотків банку.
Ще напередодні загальних зборів 2 червня від акціонерів надійшло більше 20 зустрічних клопотань. Акціонери закликають уряд ФРН задовольнитися придбанням 90 відсотків акцій і відмовитися від витіснення останніх пайовиків.
Однак на випадок, якщо держава не прислухається до цих закликів, Флауерс має намір вимагати від нього компенсації. При цьому він буде вимагати вже не 1,39 євро за акцію, як уряд пропонував дотепер, а за значно більшу ціну.
Флауерс уже готується до можливого судового позову. "Ми розглядаємо всі варіанти", - підкреслив він, - "зокрема і юридичні кроки".
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас