В Арктиці зберігається 30% запасів газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Арктиці зберігається 30% запасів газу

Енергетика
525
Учені оцінили обсяг родовищ нафти і газу в Арктиці. Згідно з результатами їх дослідження, у районі Північного полюса "зберігається" близько 30% світових запасів газу і 13% усіх запасів нафти. Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
Про існування родовищ нафти і газу в арктичному шельфі вченим було відомо давно. Однак точно оцінити кількість корисних копалин на цей час не є можливим. Автори нового дослідження також робили свої висновки частково на підставі непрямих даних.
Підсумкова оцінка складалася із двох частин. Дослідники зібрали всі наявні геологічні дані для арктичного регіону і надали їх декільком експертам. Ті зіставили характеристики арктичних регіонів зі схожими районами в інших частинах Землі, для яких відомі запаси нафти і газу, і на підставі порівняння зробили прогнози про можливие вуглеводне і газове "багатство" арктичних надр.
Висновки експертів автори роботи доповнили результатами комп'ютерного моделювання утвору нафти і газу в осадових породах. Комп'ютер також одержав наявні дані про геологію Арктики.
За підсумками роботи, яка тривала п'ять років, учені не тільки оцінили кількість нафти і газу в арктичному шельфі, але також склали карту залягання корисних копалин. Автори вважають, що основна частина нафти і газу розташовується в прибережних водах "арктичних" держав - США, Росії, Данії, Норвегії, Ісландії та Канади.
В останні роки приполярні країни почали активніше демонструвати своє засіхання на ділянки арктичного шельфу. У зв'язку зі зміною клімату умови в Арктиці обіцяють стати придатнішими для буравлення і видобутку корисних копалин. Межі, за якими буде поділена Арктика, поки не встановлені, тому що не існує чітких критеріїв їх проведення. У вересні 2008 року вчені з Великобританії опублікували новий варіант карти роздподілу шельфу.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас