Кудрін: Мінськ відмовився від пропозиції Москви взяти кредит на 500 млн дол. у рублях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Мінськ відмовився від пропозиції Москви взяти кредит на 500 млн дол. у рублях

Кредит&Депозит
367
Росія запропонувала Білорусі взяти останній транш російського кредиту в російських рублях в еквіваленті, але Білорусь відмовилася, заявив віце-прем'єр - міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
"Я пропонував Олександру Григоровичу (Лукашенко - президентові Білорусі), і наш президент підтримав видати кредит у розмірі $500 млн у російських рублях, якщо російські рублі так потрібні у взаємних розрахунках, але Білорусь відмовилася", - сказав Кудрін журналістам у четвер у Мінську.
Розглядаючи питання збільшення частки використання російського рубля у взаємних розрахунках, глава Мінфіну РФ нагадав, що з білоруської сторони був запит на надання 100 млрд російських рублів. Він підкреслив, що питання про обмін національними валютами в рамках угоди своп не порушувалося.
Кудрін висловив думку, що використання російського рубля у взаємних розрахунках уже досягло певного масштабу, який затребуваний білоруськими і російськими підприємствами. Він пояснив, що підприємствам це вигідно з погляду операційних витрат, оскільки процес конвертації скорочується на одну стадію - виключається переказ у долари.
На думку віце-прем'єра, введення якихось адміністративних заходів, спрямованих на збільшення частки російських рублів у взаємних розрахунках, не матиме сенсу.
Разом з тим Кудрін додав, що "ми аналізуємо, які заходи потрібно почати, щоб полегшити і розширити застосування рубля". Він також відзначив, що сьогодні немає обмежень на видачу кредитів російськими банками білоруським підприємствам.
"Сьогодні немає обмежень на одержання звичайних кредитів білоруськими підприємствами в російських банках. Такі кредити беруться для закупівлі й білоруської, і російської продукції", - сказав Кудрін.
Він повідомив, що в цей час іде обговорення можливості субсидування відсоткової ставки за кредитами, взятими білоруськими підприємствами.
Кудрін нагадав, що в Росії підприємствам окремих галузей, таких як авіабудування, виробництво автомобілів і сільгосппродукції надається державна підтримка у вигляді субсидування частини відсоткової ставки за кредитами. У цей час, відзначив він, обговорюється питання надання такої підтримки російським бюджетом білоруським підприємствами і навпаки.
Кудрин додав, що "білоруський уряд, очевидно, готовий запропонувати схожу процедуру".
Разом з тим він підкреслив необхідність зрівняти рівень підтримки, яка надається в Білорусі білоруським підприємствам і в Росії російським, і, якщо це вигідно, зробити цей механізм спільним. Однак глава Мінфіну РФ відзначив, що на цей момент такий аналіз не завершений.
Кудрін додав, що, зважуючи білоруські пропозиції, "російська сторона повинна залучитися більшою часткою підтримки, ніж білоруська". Разом з тим, він підкреслив, що навантаження на бюджети повинне здійснюватися на рівній основі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас