Третина світових замовлень на нафтові танкери перебуває під загрозою зриву — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Третина світових замовлень на нафтові танкери перебуває під загрозою зриву

Енергетика
889
Найбільший у світі оператор супертанкерів Frontline Ltd. заявив, що більше третини замовлень на нові перевізники нафти може бути відкладено або зовсім скасовано після падіння вартості їх оренди, повідомляє Bloomberg.
Компанія, чия штаб-квартира знаходиться в Гамільтоні, на Бермудських островах, уточнила, що вже скасувала замовлення на 2 супертанкери і 4 танкера Suezmax (розраховані на судноплавство Суецьким каналом) на $556 млн., що становить третину від загального обсягу замовлень Frontline.
Аналогічні кроки інших судноплавних компаній очікуються "у найближчі кілька тижнів", попередив глава відділу менеджменту Frontline Йєнс Мартін Йенсен. З ним згодні й інші експерти у питанні скасування, що також не виключають, замовлень із боку багатьох операторів.
Вартість фрахту супертанкерів упала з липня минулого року на 88%, тому що виробники нафти скорочують поставки, а судновласники збільшують свій флот. Так, ставка оренди супертанкерів, що перевозять нафту в Японію із Саудівської Аравії, становить у середньому 47,29 пункту за шкалою Worldscale (показує відношення ціни на перевезення до базового тарифу за більш ніж 320 тис. маршрутами), що є найнижчим показником з III кварталу 2002 року. Напередодні була зареєстрована ставка в 28,53 пункту, тоді як на момент свого пікового значення 1 липня 2008 року вона досягала 244,53 пункту.
Глобальний обсяг замовлень на нові танкери досяг рекордного рівня в 1674 судна в червні минулого року. В результаті на ринку склалася ситуація, коли фрахт супертанкерів став настільки дешевим, що деякі трейдери використовують їх для зберігання сирої нафти. За даними Frontline, від 55 до 60 супертанкерів використовуються в цей час як величезні цистерни, хоча ще 23 квітня їх кількість не перевищувала 45.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас