Парламент Молдови повторно переніс вибори президента країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент Молдови повторно переніс вибори президента країни

Казна та Політика
173
Повторні вибори президента Молдови перенесено на 3 червня 2009 р. Таке рішення прийняли сьогодні депутати парламенту від фракції правлячої Партії комуністів Молдови
На посаду глави молдавської держави балотуються два кандидати: в.о.прем'єр-міністра країни Зінаїда Гречанна та надзвичайний і повноважний посол Молдови в РФ Андрій Негуца. Обидва кандидата були висунуті депутатами Партії комуністів.
У першому турі виборів 20 травня ц.р. парламенту не вдалося обрати главу держави. На посаду президента Молдови балотувалися два кандидати: Гречанна і лікар-нейрохірург Кишинівської клінічної лікарні швидкої допомоги Станіслав Гроппа.
Для обрання президента необхідно було набрати 3/5 голосів від загального числа парламентаріїв, тобто як мінімум 61 голос із 101. Однак представники опозиційних партій (Ліберальна, Ліберально-демократична партія Молдови, альянс "Наша Молдова"), які в цілому мають 41 мандат, відмовилися взяти участь у голосуванні. Вони заявили про намір блокувати вибори президента і досягти цим дочасних парламентських виборів, вважаючи вибори від 5 квітня 2009 р. сфальсифікованими, а нинішній парламент - нелегітимним.
Опозиція підтвердила намір бойкотувати і повторні вибори президента. Якщо в повторних виборах президент Молдови не буде обраний, чинний президент, згідно конституції, розпускає парламент і призначає дату виборів нового парламенту.
У свою чергу лідер Партії комуністів Молдови, голова парламенту і чинний президент республіки Володимир Воронін заявив сьогодні, що правляча в Молдові партія не змінить свою кандидатуру на посаду президента. Він відзначив, що кращої кандидатури, ніж кандидатура виконуючої обов'язки прем'єр-міністра країни Зінаїди Гречанної, на посаду президента республіки немає.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас