ООН: ВВП у країнах СНД в 2009 р. скоротиться на 5,4% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН: ВВП у країнах СНД в 2009 р. скоротиться на 5,4%

Казна та Політика
190
ВВП у країнах СНД в 2009 р. скоротиться на 5,4%. Про це говориться в новій доповіді ООН "Світовий економічнмй стан та перспективи на 2009 р.", повідомляє Центр новин ООН.
Експерти ООН також прогнозують, що в 2009 р. темпи розвитку світової економіки знизяться на 2,6%. "Світова економіка переживає наймасштабну кризу із часів Великої депресії. Вона потрапила у жорсткі лещата фінансово-кредитних потрясінь", - говориться в доповіді. При цьому в повідомленні ООН відзначається, що "ще в січні 2009 р. ці прогнози були оптимістичніші". Тоді мова йшла про 0,5-відсоткове зниження. У новій доповіді підкреслюється, що рецесія в промислово-розвинених країнах вкрай негативно позначиться на економічному становищі держав, що розвиваються.
У доповіді звертається увага на різке погіршення з кінця 2008 р. економічного становища країн з перехідною економікою. Як відзначається, ці держави постраждали від катастрофи глобальної кредитної системи, колапсу світової торгівлі та падіння цін на сировинні товари, особливо нафту і метали. Прогнозується, зокрема, що в 2009 р. ВВП у країнах СНД скоротиться на 5,4%.
Експерти ООН вважають, що відновлення світової економіки, можливо, почнеться в 2010 р. Одночасно автори нової доповіді не виключають затяжної глобальної рецесії.
Експерти ООН відзначають, що країни регіону, багаті природними ресурсами, вжили низку ефективних антикризових заходів, використовуючи кошти, накопичені в часи буму нафтових цін. Наприклад, у Росії був представлений фінансовий пакет заходів економічного стимулювання в розмірі, рівному 9% від ВВП цієї країни. Інші країни регіону були змушені звернутися за допомогою до Міжнародного валютного фонду (МВФ). Білорусь, Вірменія, Киргизія і Україна підписали відповідні угоди із МВФ.
У доповіді висловлюються побоювання у зв'язку зі зростанням соціальної напруженості та політичної нестабільності в деяких країнах СНД. Його автори підкреслюють, що ці тенденції збільшують економічну невизначеність у регіоні.
У новій доповіді ООН звертається також увага на різке зростання безробіття в 2008 р. У найближчі два роки роботу, за прогнозами, втратять ще 50 млн чоловік. Однак експерти ООН не виключають, що у випадку подальшого погіршення економічного стану в світі ця цифра може подвоїтися.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас