Рахункова палата: Валовий обіг коштів "Нафтогаза" за 3 роки перевищив 150 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата: Валовий обіг коштів "Нафтогаза" за 3 роки перевищив 150 млрд грн

Енергетика
272
Рахункова палата провела аудит фінансово-економічної діяльності НАК "Нафтогаз України" за 2006-2008 рр. Згідно зі звітністю, за останні три роки компанія нарощує чистий прибуток, який становить 16,3 млрд грн, повідомляє прес-служба Рахункової палати.
Разом з тим, за три роки урядом і податковими органами було списано 20 млрд грн і ще 14,2 млрд грн розстрочено на майбутній період. Крім того, за даними відомства, сума недоотриманих дивідендів від її діяльності в держбюджет країни становить 3,7 млрд грн, і 8,7 млрд грн із держбюджету виділено на компенсацію різниці між закупівлею і продажем природного газу населенню. При цьому за три роки валовий обіг коштів НАК перевищив 150 млрд грн.
"Таким чином, найбільша державна компанія в країні працювала на себе. Інтереси держави, питання енергетичної безпеки країни залишалися поза полем зору всіх галузей органів влади… Де-факто, реальним керуючим компанії всі останні роки є керівництво Кабінету Міністрів України, а фактично особисто прем'єр-міністр… Керівництво компанією здійснюється в ручному режимі, що перетворило її в непідконтрольне нікому "держава в державі", - сказав голова Рахункової палати Валентин Симоненко.
Нагадаємо, 21 травня ц.р. НАК "Нафтогаз України" повідомила, що відповідно до фінансової звітності НАК за I квартал 2009 р. отримала чистий прибуток у розмірі 32,1 млрд грн, що втричі більше чистого прибутку, отриманого за відповідний період 2008 р.
Валовий прибуток компанії за звітний період склав 3,2 млрд грн. На той час як за I квартал 2008 р. компанією був отриманий валовий збиток у сумі 0,9 млрд грн. Прибуток від звичайної діяльності до оподатковування склав 4,6 млрд грн, що майже в 5 разів більше прибутку від звичайної діяльності, отриманої за результатами роботи в I кварталі 2008 р.
"Фінансовий стан компанії також визначається за котируванням облігацій НАК "Нафтогаз України" на зовнішніх ринках. На початку року, цей показник становив 35-40% від номінальної вартості цінних паперів компанії. На сьогодні облігації НАК "Нафтогаз України" коштують 90% від номінальної вартості. Ринкова вартість цінних паперів компанії є показником її фінансового стану, який на сьогодні перебуває на високому рівні довіри західних інвесторів", - зазначається в повідомленні.
За чотири місяці поточного року за оперативним даними станом на 10 травня 2009 р. НАК "Нафтогаз України" було реалізовано природного газу споживачам України 18,9 млрд куб. м загальною вартістю 20,8 млрд грн. Приріст дебіторської заборгованості за цей період склав 3,2 млрд грн, таким чином, грошові вступи за реалізований природний газ склали 17,6 млрд грн. Крім того, НАК "Нафтогаз України" за чотири місяці 2009 р. була отримана з бюджету компенсація різниці між цінами закупівлі імпортованого природного газу і його реалізації суб'єктам ведення господарства на проведення теплової енергії, яка споживається населенням, у розмірі 3,3 млрд грн. Загальні надходження від реалізації газу споживачам України склали 20,9 млрд грн.
Отримані кошти були використані компанією на проведення розрахунків за придбаний протягом періоду імпортований природний газ в обсязі 4,8 млрд куб. м, що склало 11,9 млрд грн. Інші кошти, отримані від реалізації природного газу, компанією були використані на фінансування видатків, пов'язаних з підтримкою в належному технологічному стані вітчизняної газотранспортної системи, розрахунки за газ власного видобутку, сплату податкових зобов'язань і виконання розрахунків за зобов'язаннями компанії згідно з діючими умовами укладених кредитних договорів з банками-нерезидентами і банками-резидентами.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас