Нерухомість звалилася вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерухомість звалилася вдвічі

Нерухомість
18547
На ринку комерційної нерухомості з'явився перший орієнтир для оцінки об'єктів. Зараз інвестори мають намір купувати нерухомість удвічі дешевше, ніж торік, говориться в опублікованому нещодавно звіті Colliers International. Але продавати об'єкти так дешево готові тільки девелопери, які опинилися в безвихідді. Інші будуть чекати кінця року, коли ціни повинні підвищитися, говорять учасники ринку.
З початком кризи український ринок нерухомості завмер. Припинилося фінансування проектів, через що девелопери, прагнучи розрахуватися із кредиторами, виставили об'єкти на продаж. Але угод за цей час було зроблено небагато. Учасники ринку визнають, що в поточній ситуації просто не можуть оцінити вартість об'єктів. "Усе звалилося в одну мить. Я просто не знав, скільки коштує мій бізнес. Цього не знали і покупці, які зайняли вичікувальну позицію",- сказав на правах анонімності співвласник однієї з девелоперських компаній.
Порівняно з минулим роком вартість об'єктів нерухомості для інвестиційного продажу впала майже вдвічі, заявив у вівторок управляючий партнер консалтингової компанії Colliers International Олександр Носаченко. У звіті компанії відзначається, що ставка капіталізації - відношення річному операційному прибутку, який приносить об'єкт, до ціни, пропонованої за нього інвесторами,- цього року досягла 15-20% проти 9,5% торік. Це дуже високий показник для країни.
Найдешевшими є об'єкти складської нерухомості, середня ставка капіталізації яких досягає 18-20%, тоді як у Польщі такі об'єкти продаються зі ставкою 8%. У сегменті офісної нерухомості показник перебуває на рівні 16-17%, у Росії ж він становить 12%, у Польщі - 7%, а в Німеччині - 5%. Ставки капіталізації об'єктів торговельної нерухомості в Україні - 15-17%, у Росії - 14-15%.
"У випадку з офісною нерухомістю класу А при ставці капіталізації 18% і чистій орендній ставці $35/кв. м виходить, що вартість 1 кв. м на сьогодні становить $2,43 тис. Це дуже дешево, ми не знаємо девелопера, який готовий продати свій об'єкт за такою ціною",- відзначає Носаченко. За його словами існуючі ставки - це ринок інвестора. "Зараз нерухомість найбільш приваблива за ціною, і ми прагнемо в період кризи придбати низку об'єктів",- говорить партнер управляючої компанії Dragon Asset Management Володимир Тимочко.
Але девелопери поки не поспішають продавати свої об'єкти за настільки низькими цінами. "Девелопери будуть намагатися відтермінувати момент продажу - намагатися реструктуризувати борги, тимчасово ввійти в процедуру банкрутства, але не продавати за такою ціною об'єкт, у який вкладено занадто багато грошей і нервів. Продавати будуть ті, у кого не витримають нерви або не буде іншого виходу",- вважає директор з розвитку проектів девелоперської компанії "Стокман" Сергій Овчинніков. З ним погоджується голова ради директорів компанії "XXI століття" Лев Парцхаладзе: "Ми не можемо продавати свої об'єкти за ціною, яку зараз пропонують інвестори,- наші об'єкти пов'язані борговими зобов'язаннями. Це тимчасова ситуація, через півроку ціни повинні піти вгору. Але на попередній рівень вони відновляться не раніше, ніж через два-три роки".
У Colliers International прогнозують, що цього року угоди будуть кризовими: за низьких показників прибутковості власники будуть змушені продавати об'єкти, а банки будуть позбуватися неприбуткових активів. "Для тих, хто має гроші та міцні нерви, це може бути кращих часів для покупок за все покоління",- говориться у звіті.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас