Дефляція в Німеччині змушує Європейський центробанк нервувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дефляція в Німеччині змушує Європейський центробанк нервувати

1208
Інфляція в Німеччині вперше за 20 років стала негативною, і це породило побоювання про падіння цін у єврозоні, яке призведе до посилення тиску на Європейський центробанк.
У травні роздрібні ціни в Німеччині впали на 0,1% у річному вирахуванні. Причиною дефляції в країні стало падіння цін на енергоресурси. У травні порівняно з попереднім місяцем споживчі ціни у ФРН знизилися на 0,2%, у той час як очікувалося зростання цін на 0,2%. У квітні була зафіксована інфляція на рівні 0,1%.
Падіння інфляції до негативного рівня стало першим з 1987 р.
Дані щодо Німеччини донедавна очікувалися на загальноєвропейському рівні - близько нуля в травні та з невеликим мінусом у червні. Три держави єврозони, найбільш постраждалі від кризи - Іспанія, Португалія та Ірландія - вже відзвітувалися про дефляцію за підсумками року.
Занепокоєння ЄЦБ, що поставив своїм головним завданням "цінову стабільність", полягає в тому, що падіння інфляції підігріває побоювання щодо вступу у фазу дефляції, за якої зниження середнього рівня цін викличе великі економічні проблеми.
Нагадаємо, у першому кварталі 2009 р. єврозона зіштовхнулася також з падінням ВВП на 4,6% за підсумками року, що стало найбільшим зниженням з 1995 р. Так, ВВП Німеччини впав на 3,8% порівняно з попереднім кварталом. У Франції ВВП знизився на 1,2% за квартал. ВВП Італії впав на 2,4% за останній квартал і на 5,9% за рік. Таких показників в Італії не пам'ятають із 1980 р. В Іспанії справи йдуть ненабагато краще - ВВП упав тільки на 1,8% за квартал.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас