Півмільярда на безпеку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Півмільярда на безпеку

Казна та Політика
420
Заступник міністра внутрішніх справ України Олександр Савченко і його польський колега Адам Рапацкі підписали угода про спільне забезпечення безпеки під час проведення футбольного чемпіонату Євро-2012. Тепер відомствами двох країн буде створена робоча група, у яку також увійдуть представники СБУ, МНС і Державної прикордонної служби.
Грошей немає
Уряд України повинний уже до 30 червня представити УЄФА Концепцію заходів безпеки і правопорядку. На забезпечення безпеки і правопорядку під час проведення Євро-2012 Україні необхідно витратити 570 мільйонів гривень. В 2008 році з держбюджету на ці потреби було спрямовано 45, 2 мільйони гривень, з місцевих бюджетів, приймаючих міст - 3, 4 мільйони. В 2009 році держава повинна виділити 103,6 мільйона, але на сьогоднішній момент надала тільки 8, 3 мільйони.
"Причому споконвічно планувалося, що безпека буде фінансуватися винятково за рахунок держбюджету, але вже торік були залучені гроші місцевих бюджетів", - пояснюють у Координаційному бюро з підготовки і проведення Євро-2012 в Україні.
Головне – стюарди
Згідно з вимогами УЄФА, Україна повинна забезпечити повну безпеку учасників і вболівальників в аеропортах, на вокзалах, стадіонах, у місцях проживання і протягом всього шляху руху від міста до міста. Для цього необхідно не тільки фінансування, але й адекватна система покарання футбольних хуліганів, однак поки, за словами Савченко, це неможливо через пробіли в законодавстві.
У Європі за хуліганство й бійки під час матчів фаната можуть позбавити права відвідувати гри на термін від одного до трьох років. Контроль забезпечується просто - квитки на всі футбольні матчі продаються тільки при пред'явленні паспорта, а база порушників надається Інтерполом. Після створення аналогічної бази порушників в Україні наша країна одержить доступ до даних Інтерполу.
Ще одна проблема, яку треба розв'язати Україні, - на матчах Євро-2012 не повинні бути присутнім працівники МВС і "Беркута".
Забезпеченням порядку на стадіонах будуть займатися стюарди. Одягнені вони повинні бути в цивільну форму з метою не звертати до себе увагу.
"В Україні є стюарди, але їх дуже мало. І вони не захищені законодавчо. У планах МВС - дорівняти їх до дружинників", - говорить Савченко. Директор департаменту з питань підготовки і проведення Євро-2012 у Харкові Віктор Христоєв пояснив, що програмою передбачена спеціальна підготовка стюардів. "Це студенти навчальних закладів, яких будуть навчати силовиків", - говорить Христоєв. І тільки у випадку виникнення екстреної ситуації на допомогу стюардам прийдуть представники МВС або "Беркута".
"Це так звана кризова група, яка розбирається із правопорушниками, якщо стюарди самі не можуть упоратися", - резюмує Савченко.
Під час проведення футбольних матчів обов'язково будуть "розведені" групи вболівальників двох країн. Також певна увага буде приділена фан-зонам. Віктор Христоєв також відзначив, що на харківському стадіоні будуть установлені камери схову, відеоспостереження, 74 турнікета і розроблена система квитків за європейськими стандартами.
Ольга Сороколєтова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас