"Ъ": Кабмін запропонував позбавити парламентарів пільг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Кабмін запропонував позбавити парламентарів пільг

652
На засіданні Кабінету Міністрів був схвалений законопроект про внесення змін у закон "Про статус народного депутата". "Ъ" отримав текст документа, яким, зокрема, пропонується скасувати статтю закону, що передбачає державне страхування народних депутатів. У випадку прийняття законопроекту парламентарям також не будуть надаватися безкоштовні санаторно-курортні путівки і можливість безкоштовно користуватися залами офіційних делегацій аеропортів, портів і вокзалів.
Низки пільг будуть позбавлені й колишні парламентарі. Зокрема, запропоновано не забезпечувати їх санаторними путівками, а після виходу на пенсію – транспортом для поїздок у лікарні та поліклініки. Передбачається скорочення териміну виплати матеріальної допомоги колишнім народним депутатам після закінчення їх повноважень і до моменту подальшого працевлаштування з одного року до одного місяця, а у випадку навчання або перекваліфікації – із двох років до трьох місяців. В уряді розраховують, що прийняття законопроекту дозволить заощадити тільки цього року 9,7 млн грн бюджетних коштів.
Нагадаємо, подібний законопроект №3523 уже направлявся урядом до парламенту 22 грудня минулого року. Тоді Кабмін пропонував взагалі скасувати статтю про гарантію трудових прав, що передбачає виплати колишнім народним депутатам. Але цей документ так і не був розглянутий Верховною Радою.
Скасування депутатських пільг і привілеїв широко обговорювалося в період дострокових парламентських виборів 2007 року. Зокрема, депутати від Партії регіонів, Компартії та Соцпартії, що входили в антикризову коаліцію, прийняли відповідний закон у той момент, коли вже діяв президентський указ про розпуск Верховної ради V скликання. Члени коаліції проголосували за скасування пільг і направили в Конституційний суд закон про обмеження недоторканності народних депутатів і президента.
Коментуючи новий урядовий законопроект, міністр Кабінету Міністрів Петро Крупко припустив, що "у нього немає ніяких шансів пройти голосування в парламенті". "Напевно, не набереться потрібної кількості голосів для його прийняття",- відзначив пан Крупко, помітивши, що зарплати членів Кабінету Міністрів уже зменшені. Нагадаємо, з 1 квітня і до кінця цього року "у зв'язку зі світовою фінансовою кризою" Кабмін знизив зарплати прем'єр-міністра, віце-прем'єрів і міністрів, скасувавши виплату всіх надбавок: за особливий характер роботи, за інтенсивність, за ранг держслужбовця.
З паном Крупко згодний і член парламентського комітету з питань регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності Верховної Ради Микола Комар (Партія регіонів). "8 тис. суддів у нашій країні користуються набагато більшими привілеями, ніж 450 народних депутатів, а утримання апарата Секретаріату Президента коштує 1,7 млрд грн, у той час як на Верховну Раду витрачається 600 млн грн. Депутати не проголосують за цей законопроект",- заявив пан Комар.
Втім, цю думку не розділяє його колега по фракції, заступник глави згаданого комітету Василь Кисельов. Він уважає, що новий урядовий законопроект може бути прийнятий парламентом. "Депутати користуються низкою непотрібних пільг, наприклад, безкоштовними паркуванням, перевезенням багажу і навчанням. Я б їх скасував, оскільки вони не стосуються забезпечення депутатської діяльності",- сказав пан Кисельов.
Андрій Кислов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас