Перша олійна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перша олійна

Аграрний ринок
503
З потенціалом експорту соняшникової олії в 2 млн. т Україна в поточному сезоні обійшла Аргентину і Росію.
Лідерські позиції, очолювані Аргентиною торік, у нинішньому сезоні похитнулися через проблеми на внутрішньому ринку - країна зможе експортувати 1,1 млн. т соняшникової олії. А Україна вже поставила на зовнішні ринки 1,3 млн. т, до кінця сезону очікується вихід на показник в 1,9-2 млн. т. Третій найбільший експортер - Росія - продасть на експорт близько 800 тис. т.
" Те, що ми вийшли на перше місце,- цілком очікувано, враховуючи, що ми вже торік були на другому, після Аргентини,- говорить експерт консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник.- Через нелегке становище в АПК Аргентини - внутрішні протиріччя між фермерами і урядом, посуха - зараз експорт іде менш активно".
При цьому на українському ринку поточний сезон, навпаки, ознаменувався рекордними обсягами виробництва - зокрема, у березні, за даними аналітичного центру "Украгроконсалт", було вироблено 241,7 тис. т соняшникової олії, що є максимальним показником за всю історію.
За даними МінАп, наша країна за вісім місяців 2008/2009 маркетингового року (МР), від вересня 2008 р. по серпень 2009 р., експортувала 1 298 тис. т соняшникової олії (на 28,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року). "До кінця сезону навіть при тому, що темпи експорту сповільняться, ми вийдемо на плановий показник в 1,9-2,0 млн. т",- говорить гендиректор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук. За його словами, торік позиції України на світовому ринку були погіршені через діюче квотування експорту соняшникової олії: "Ми віддали російським експортерам близько 20% ринку ЄС. Але ми завжди були в когорті лідерів. Україна у вигідному становищі завдяки наявності портів і власної перевалки".
При цьому привабливість експортних операцій у поточному періоді знижує величезна заборгованість держави з повернення ПДВ. "Прибуток від експорту в основному формується за рахунок повернення ПДВ, а борг перед компаніями галузі на 1 травня склав 725 млн. грн.,- відзначають в "Укролії".- Хоча б часткове погашення заборгованості дуже допомогло б компаніям".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас