Гроші МВФ повернуться за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші МВФ повернуться за кордон

Кредит&Депозит
5471
Міністерство фінансів має намір використати частину отриманих від Міжнародного валютного фонду (МВФ) коштів, а саме $1,4 млрд., на повернення зовнішніх боргів рекапіталізованих банків.
Це змушений крок, оскільки реструктуризувати цю заборгованість, швидше за все, не вийде.
Джерело в Мінфіні повідомило, що на рівні міністра і глави місії МВФ обговорювалася можливість використання коштів другого траншу кредиту, зарахованих на рахунки Держказначейства, для виплати боргів тих націоналізованих банків, які не зможуть домовитися про реструктуризацію своїх зовнішніх боргів. "Цей кредит - частина програми технічної допомоги МВФ щодо рекапіталізації банків",- говорить чиновник.
Якщо проаналізувати зовнішні борги українських банків, які вишикувалися в чергу на націоналізацію, то найбільшим боржником перед нерезидентами є "Надра Банк", якому цього року необхідно виплатити $425 млн. і ще близько $600 млн.- протягом наступного року. Зовнішні борги "Родовід Банку" становлять близько $55 млн., Укрпромбанку - $34 млн., Укргазбанку - $23 млн. Додавши до цієї суми зобов'язань борги банку "Фінанси та кредит" (близько $300 млн.), і маємо заборгованість у $1,4 млрд.
Експерти вважають, що виплата цих коштів у рахунок закордонних кредиторів неминуча, як би не намагався уряд досягти від комерційних банків реструктуризацію їх зовнішньої заборгованості. По-перше, згідно із принципами щодо реструктуризації боргів, рекомендованих Європейським центральним банком (Transnational governance in global finance. The principles for stable capital flows and fair debt restructuring in emerging markets), кредити за торговельним фінансуванням, отримані банками з-за кордону, не повинні бути включені в перелік публічних боргів, що підлягають реструктуризації.
"Акредитив існує з XV в., і реструктуризація такого боргу призведе до колапсу всієї системи міжнародних торговельних розрахунків",- говорить один із закордонних фінансистів. Крім того, націоналізація проблемних банків, з погляду іноземних інвесторів, завжди повинна супроводжуватися і націоналізацією їх боргів. Так це відбувається при входженні урядів європейських держав у капітал місцевих банків.
"Існує такий принцип, як прозорість реструктуризації,- говорить почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль.- Іноземний інвестор повинен розуміти, що підписує угоду про пролонгацію заборгованості зі стабільною менеджерською командою. А вона прийде в банки тільки після рекапіталізації з боку держави". Тому, говорять банкіри, ідея реструктуризації боргів комерційних банків, які підлягають націоналізації, до входження в їх капітал держави - може виявитися нездійсненним завданням.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас