За відмову у видачі депозиту пропонують саджати на 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За відмову у видачі депозиту пропонують саджати на 5 років

Кредит&Депозит
1860
Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує ВР взяти за основу проект закону, яким за невидачу депозиту на першу вимогу пропонується штрафувати або позбавляти волі на термін до 5 років.
На думку автора законопроекту народного депутата Прокопчука, "необхідно встановити відповідальність за порушення законодавства в сфері злочинів проти власності, виключити ситуацію, за якої для вкладників власні кошти, розміщені на депозитах, стають недоступними".
Так, новою статтею передбачається:
- навмисне порушення умов депозитного договору* (невидачу банківського вкладу і відсотків з нього на першу вимогу вкладника) карається штрафом від 800 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням/обмеженням волі на термін до 5 років;
- порушення (*), зроблене повторно або за попередньою змовою, або у великих розмірах, спричиняє позбавлення волі на термін від 5 до 8 років.
Згідно із проектом, "діяння вважається зробленим у великих розмірах, якщо сума не виданого банківського вкладу і відсотків за ним на день обігу вкладника з вимогою про його видачу у двісті й більш разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян".
Автор законопроекту відзначає, що прийняття цих змін "додасть впевненості громадянам-вкладникам... і підтримає всю банківську систему, а в цілому і економіку України в період нестабільної економічної ситуації, а також стимулює суб'єктів банківської діяльності належним чином виконувати зобов'язання щодо схоронності й повернення внесків (депозитів) громадян".
Як вважають члени Комітету, прийняття даного законопроекту "буде сприяти вдосконалюванню механізму кримінально-правової охорони прав учасників правовідносин у сфері надання банківських послуг, зокрема, у частині укладання договорів банківського вкладу".
Нагадаємо, Національний банк України скасував обмеження на дочасну видачу депозитів. Про це говориться в постанові НБУ №282 від 12 травня.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас