Сильна гривня допоможе розрахуватися за російський газ? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сильна гривня допоможе розрахуватися за російський газ?

Енергетика
1075
Здешевлення долара до гривні вигідно для скуповування Нацбанком валюти США на внутрішньому ринку. Адже Україні потрібно $4-4,8 млрд на оплату 15-19,5 млрд куб. м російського газу, який уже зараз повинен закачуватися у сховища для наступної зими. А давати цільовий кредит на це офіційна Москва відмовляється.
Заповнення газосховищ важливо не тільки для України. Відсутність запасів блакитного палива загрожує повторенням ситуації з перебоями поставок газу в Європу взимку. Цього не бажають ні в ЄС, ні в Росії. Однак виділяти кредити обидві сторони відмовляються, посилаючись на невизначеність розвитку політичної та економічної ситуації в Україні. Якщо отримати долар за кордоном не вийде, уряду доведеться шукати його на внутрішньому ринку. І тоді міцна гривня зіграє Кабміну на руку.
А платити за блакитне паливо доведеться вже дуже скоро. Інакше можна зіштовхнутися із санкціями з боку "Газпрому". "Ситуацію з оплатою за поставки газу в травні оцінюємо як дуже-дуже важку. Якщо відбудеться збій з оплатою поставок за травень, у Газпрому є всі підстави перейти на 100% передоплату", - сказав Олексій Міллер, глава російського енергетичного гіганта, коментуючи ситуацію з оплатою Україною поставок газу із РФ у травні. Навряд чи викликає сумнів той факт, що платити наперед у Кабміну немає ні бажання, ні ресурсів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас