Узбекистан закрив кордон з Киргизією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Узбекистан закрив кордон з Киргизією

Казна та Політика
795
Узбекистан закрив кордон з Киргизією і напрвляє до неї внутрішні війська. Пов'язано це з подіями, які відбулися в ніч із 25 на 26 травня на прикордонному посту.
Як поінформували в прес-службі Міністерства внутрішніх справ Киргизії, на прикордонний пост у ніч із 25 на 26 травня 2009 р. було здійснено збройний напад. Нападники діяли з території Узбекистану. Як відзначають у прес-службі, очевидці бачили сліди крові на місці перестрілки.
В адміністрації Ханабадського району Андижанської області РБК підтвердили те, що на кордоні між двома країнами пролунав вибух. Подробиці інциденту поки невідомі. За словами деяких очевидців, є людські жертви.
За неофіційною інформацією, у розташованих неподалік від кордону узбецьких містах Ханабад і Андижан напередодні відбулися безчинства.
Нагадаємо, останній раз масові безчинства в Андижані відбулися 13-14 травня 2005 р. Тоді, за офіційним даними, загинуло 176 людей, однак, неурядові організації стверджують, що кількість загиблих - близько 500 чол. За інформацією влади, безчинства були організовані ісламськими екстремістами. Пізніше Верховний суд Узбекистану засудив 15 чол., обвинувачуваних в організації безчинств, до позбавлення волі терміном від 14 до 20 років.
Андижанські події призвели до змін у зовнішній політиці Узбекистану. Більшість західних країн засудили жорсткі дії місцевих військових, тоді як Росія і Китай підтримали позицію узбецької влади. В результаті в Ташкенті помітно погіршилися відносин зі США і почали активно налагоджувати зв'язки з Москвою і Пекіном. Однак останніми місяцями з'явилися повідомлення, що Захід готовий до поновлення активних контактів із Узбекистаном.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас