"Київенерго" повністю втратить тепло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київенерго" повністю втратить тепло

Енергетика
880
З початку липня кияни матимуть право укладати договори на поставку гарячої води і тепла з новою компанією - "Київтеплокомуненерго", на баланс якої будуть передані міські теплопункти і підстанції, які зараз значаться за "Київэнерго"
У Київміськдержадміністрації (КМДА) говорять, що цей крок спровокований бездіяльністю "Київенерго". У столичній енергокомпанії підозрюють, що цей захід - не більш ніж спосіб уникнути боргів, накопичених ЖЕК перед ними.
З 3 липня почне роботу нове комунальне підприємство "Київтеплокомуненерго", повідомив перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко. За його словами, на цей момент уже є рішення сесії Київради щодо створення такої структури, а відповідне розпорядження буде підписано цього тижня. "У "Київенерго" не прагнуть займатися виробництвом гарячої води і тепла, не прагнуть бути постачальником цих послуг.
Нова компанія саме й візьме на себе функції виробника таких послуг, так само як і їх виконавця, висловлюючись юридичною термінологією. Наприклад, холодною водою опікуватиметься "Київводоканал", хоча, до слова, він і не є виконавцем. Таким чином, уже не ЖЕК буде постачати гарячу воду і тепло, а безпосередньо виробник - нова компанія, з якою тепер і будуть підписуватися населенням відповідні договори",- уточнив Голубченко.
За його словами, залишилося вирішити одне принципове питання - передачу від "Київенерго" теплопунктів і підстанцій на баланс нової структури. Ініціювати відчуження цих об'єктів дозволяє мерії стаття договору, укладеного між міською владою і "Київенерго". " У нас є договір, у якому чорним по білому написано, що передача об'єктів "Київенерго" здійснюється за умови, що компанія згодна бути виробником і постачальником послуг з теплозабезпечення населення. Якщо ні - ми зобов'язані розірвати ці договори. А так виходить, що в договорі, щоб одержати майно, "Київенерго" задекларувало, що погоджується взяти на себе ці зобов'язання, а реальних кроків уже два роки ніхто не робить,- констатує Голубченко.- В "Київенерго" знають про наші наміри, але поки до 1 липня взяли тайм-аут для ухвалення рішення".
У київській енергокомпанії не згодні із претензіями міської влади і не мають наміру поступатися переданим їм майном: "Київенерго" - акціонерна компанія, а не комунальна власність. І акціонери такого рішення не ухвалювали. Забрати в "Київенерго" об'єкти юридично неможливо. Якщо міська влада вплутається в судові розгляди, то восени може виявитися, що займатися проведенням тепла буде взагалі нікому",- сказав голова правління "Київенерго" Едуард Соколовський.
У той же час, заявляють в "Київенерго", компанія не має наміру займатися наданням послуг - передачею і поставкою кінцевим споживачам - і змусити її взяти на себе таку функцію неможливо.
За діючої схеми столична енергокомпанія продає тепло ЖЕК, які вже у свою чергу надають населенню послуги з постачання гарячої води і тепла. Якщо мерія реалізує свої плани, то місце ЖЕК у цій схемі в майбутньому посяде "Київтеплокомуненерго". Як наполягають в "Київенерго", таким чином, з'явиться лише новий покупець для продаваної ними теплової енергії, але її вартість від цього не зменшиться. Вартість же тепла для населення буде і далі визначатися міською владою.
На думку Едуарда Соколовського, справжня причина створення нового підприємства криється в іншому: "Це старий спосіб, щоб уникнути заборгованості. Справа в тому, що борг ЖЕК з тепла, який накопичився, на сьогодні становить 878,8 млн. грн. При цьому 206 млн. грн. становить борг, накопичений за опалювальний сезон 2008-2009 г. Ще одне питання - хто і коли компенсує компанії вкладення в мережі, їх ремонти, відновлення, а головне - кредит Світового банку на розвиток цих тепломереж під державні гарантії",- ремствує Соколовський.
"Обмеження повноважень ЖЕК лише одним обслуговуванням будинків, по суті, позбавляє їх основних грошових потоків на користь новоствореної структури, яка буде управлятися, очевидно, прямо київською мерією. Не виключаю, що в майбутньому з легкої руки столичної влади нове підприємство, що одержало собі в статутний фонд теплоінфраструктуру міста і забезпечене стабільною декількамільйонною споживчою аудиторією, де-факто, а коли дозволить законодавство, і де-юре перейде в приватні руки і отримає офшорну прописку",- припускає один з галузевих експертів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас