"Київстар": Рішення АМКУ щодо визнання монополістами операторів мобільного зв'язку на ринку завершення викликів негативно позначиться на ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Київстар": Рішення АМКУ щодо визнання монополістами операторів мобільного зв'язку на ринку завершення викликів негативно позначиться на ринку

1446
Рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) щодо визнання операторів мобільного зв'язку на ринку завершення телефонних з'єднань, прийняте 25 травня 2009 року, негативно позначиться на діяльності ринку телекомунікацій. Про це говориться в офіційному коментарі компанії "Київстар".
Як відзначається в коментарі, "викликає глибоку стурбованість те", що рішення АМКУ щодо визнання низки операторів зв'язку монополістами на ринку завершення телефонних з'єднань прийняте "в умовах відсутності достатнього законодавчого обґрунтування і певних повноважень Національної комісії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ)", яка повинна буде здійснювати регулювання, "не маючи на це достатніх правових підстав".
На думку компанії "Київстар", створення невизначеної ситуації з наступним регулюванням ще більше ускладнить і без того складний процес розвитку регулювання телекомунікацій в Україні й "може стати правовим обґрунтуванням для виникнення ще більшої кількості конфліктів і протиріч". До того ж рішення АМКУ не тільки може негативно позначитится на діяльності провідних операторів, але і ставить у дуже складне становище регулятора ринку телекомунікацій. У коментарі відзначається, що учасники ринку неодноразово інформували як АМКУ, так і НКРЗ " про небезпеку і безпідставність" пропонованого кроку в ухваленні рішення щодо монополізму.
"На жаль, керуючись, судячи з низки проведених переговорів, насамперед політичною доцільністю в інтересах основного акціонера ВАТ "Укртелеком", АМК України протиставив інтереси всієї індустрії насамперед інтересам одного гравця, при цьому невдало оперуючи фрагментарним посиланням на кращий європейський досвід і погоджуючись із недосконалістю українського законодавства", - відзначається в коментарі.
На думку компанії ”Київстар”, "залишилося незрозумілим", який існує взаємозв'язок між укладенням договорів про взаємооб'єднання мереж операторів мобільного зв'язку на умовах "Укртелекома" з порядком визнання операторів монополістами на відповідних ринках.
Протягом останніх місяців цього року, говориться в коментарі, "Київстар" доклав максимум зусиль для врегулювання конфліктної ситуації, яка виникла у взаєминах між операторами мобільного зв'язку і ВАТ "Укртелеком" у частині взаєморозрахунків і визначення ставок доступу до телекомунікаційних мереж. Компанія, "усвідомлюючи" свої майбутні операційні втрати від зниження ставки доступу до мережі, запропонувала програму зниження ставки на 2009-2010 операційні роки. Ця пропозиція, за даними компанії "Київстар", була підтримана переважною більшістю ринку, що відображено в протоколах зустрічей, проведених у НКРЗ. Однак, за даними компанії "Київстар", "Укртелеком" залишився на тій позиції, що запропонованого зниження ставок недостатньо для компенсації його втрат і забезпечення операційних потреб.
У кожному разі, говориться в коментарі, компанія "Київстар" "поважає" законодавчо визначене право АМКУ ухвалювати рішення у межах своїх повноважень, а "доцільність, економічну обґрунтованість і наслідки прийнятого АМКУ рішення", як для операторів, так і для економіки держави, "покаже найближчий час".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас